Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 17 oktober 2017

‘Zet vechtende en stelende asielzoekers land uit’


Leefbaar Rotterdam eist opheldering over nieuwe incidenten in en rondom het AZC in de Beverwaard. In het afgelopen halfjaar waren asielzoekers maar liefst negentien keer betrokken bij vechtpartijen, dreigementen of diefstal. Ook blijken veel asielzoekers uit veilige landen te komen. Leefbaar Rotterdam wil dat deze personen linea recta het land worden uitgezet.

Om kritisch te monitoren wat er gebeurt in en rondom het AZC, vroeg Leefbaar Rotterdam in februari 2016 om een halfjaarrapportage. Dat bleek niet onterecht. In de eerste halfjaarrapportage liep het aantal veiligheidsincidenten op tot elf, in de tweede rapportage tot negentien. Hiermee komt het totaal aantal incidenten sinds de opening van het AZC op dertig uit.

Daarnaast wordt melding gemaakt van de 29 herkomstlanden van de in totaal 373 bewoners van het AZC. Opvallend is dat maar liefst zes van deze landen, te weten Georgië, Marokko, Algerije, Albanië, Tunesië en Oekraïne, terug te vinden zijn op de lijst van veilige herkomstlanden van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Leefbaar-raadslid Michel van Elck heeft naar aanleiding van de wantoestanden vragen gesteld aan het stadsbestuur. Hij wil dat de criminelen die het AZC op stelten zetten, linea recta worden uitgezet. Ook de asielzoekers die uit veilige landen komen, moeten zo snel mogelijk worden uitgezet. 

“Leefbaar Rotterdam is altijd fervent tegenstander geweest van het AZC. Als het aan ons ligt wordt het AZC dan ook direct gesloten – een wens waarin wij politiek helaas alleen staan. Het uitwijzen van criminelen en personen uit veilige landen lijkt ons echter wel het minste dat verwacht mag worden”, aldus Van Elck.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws