Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 21 juni 2017

Woonoverlast in Rotterdam gedaald


De aanpak Woonoverlast van wethouder Eerdmans (Veiligheid, Leefbaar Rotterdam) blijkt doeltreffend. Het aantal woonoverlastzaken is afgelopen jaar aanzienlijk verminderd. Dat blijkt uit het jaarverslag Woonoverlast 2016 van de gemeente. In 6 maanden tijd werd 79% van de meest ernstige woonoverlast beëindigd.

Eerdmans: “Het doel was 50% van de ernstige woonoverlast binnen zes maanden te beëindigen. Dat hebben we met 79% opgeloste zaken in 2016 ruimschoots behaald, samen met Rotterdammers en onze partners. Met de opening van Skaeve Huse eind van de maand, kunnen we ook een oplossing voor slachtoffers bieden die nog een stap verder gaat. Dan is onze aanpak Woonoverlast compleet.”

De aanpak woonoverlast is in 2015 gestart en focust op een harde aanpak van de overlastgevers en het terugbrengen van het woonplezier voor de slachtoffers. Sindsdien zet de gemeente extra interventieteams in die huisbezoeken afleggen en controleren op misstanden als geluidsoverlast, achterstallig onderhoud en illegaliteit. 

Ook kunnen Rotterdammers anoniem melding van woonoverlast doen. Dit om de bereidheid om melding te doen van een overlastgevende buur te vergroten. Daarnaast wordt er samengewerkt met woningcorporaties, het OM, de politie en zorginstellingen om woonoverlast vroegtijdig te kunnen signaleren en aan te pakken.

Het slotstuk van de aanpak volgt eind deze maand: de Skaeve Huse. Deze sobere containerwoningen dienen als woonvoorziening voor overlastgevers, die moeilijk plaatsbaar zijn in een instelling en niet te handhaven zijn in een woonwijk. Het dient als laatste middel wanneer andere beschikbare maatregelen geen soelaas bieden.

Leefbaar-raadslid Lars Sörensen is blij met de daling: “Overlastgevend tuig dat ‘s nachts van een balkon staat te schreeuwen of van een tuin een vuilnisbelt maakt, kunnen we in Rotterdam missen als kiespijn. We willen leefbare wijken. Het is goed om te zien dat het brede scala aan maatregelen effect sorteert. Nu moeten we doorpakken!”

Zie ook:
- LR blij met uitbreiding teams tegen woonoverlast
- Leefbaar Rotterdam trots op Rotterdamse aanpak woonoverlast
- Eerdmans rekent af met woonoverlast

Dossier: Lars Sørensen

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws