Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 02 oktober 2020

’Wilhelminapier bron van overlast’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Ook de bewoners van de Rotterdamse Wilhelminapier luiden de noodklok over lachgas gebruikende jongeren. Al anderhalf jaar worden de klagers door de politie en de gemeente van het kastje naar de muur gestuurd.

Dat stelt Leo Hoogenboezem, voorzitter van Vereniging Bewonersbelangen Wilhelminapier. Hij doet zijn verhaal naar aanleiding van de oproep van Leefbaar Rotterdam aan de gemeente in deze krant om tot een harde aanpak van overlastgevers te komen.

„Het gaat niet alleen om een gevoel van onveiligheid, maar ook de woonbeleving wordt danig verziekt. Mede door straatraces. De wijkagent is ervan op de hoogte maar slaagt er niet in deze problemen effectief op te lossen, niet in de laatste plaats omdat de gemeente kennelijk niet de juiste prioriteit aan de gewenste aanpak geeft.”

Daarom wordt de door LR voorgestelde aanpak, afsluiten of schoonvegen, omarmd. „Tot op heden zegt de gemeente dat de politie moet handhaven, maar de politie heeft geen capaciteit en stelt dat er vanuit de gemeente geen prioriteit aan wordt gegeven. Vanuit Directie Veiligheid hebben we enkel wat vage toezeggingen gehad. Eindelijk wordt het politiek opgepakt door Leefbaar Rotterdam met een kordate boodschap.”

’Lullo’s’

De bewoners hebben het over ’lachgas lurkende lullo’s’. „Een geestige opmerking voor een groot probleem. We hebben drie categorieën overlast. De Lamborghini’s, daaronder de BMW’s en Audi’s en daaronder de Golfjes en Renaultjes met geprepareerde uitlaten.”

Het is vele avonden in de week raak. Er wordt gescheurd richting de parkeerterreinen hier. „Daar verzamelen die gasten zich. Ze drinken bier, lurken aan lachgas, roken wiet.”

Om daarna de straten op de pier als racecircuit te gebruiken.

Af en toe wordt er ’per ongeluk een boete uitgedeeld’, verder lijkt het erop dat de bewoners maar moeten leren leven met de overlast. Maar dat doen ze niet. „We wachten even af of de gemeente nu gaat acteren naar aanleiding van de oproep van Leefbaar Rotterdam.”

Zo niet, dan stappen ze naar de eindverantwoordelijke in hun ogen, burgemeester Ahmed Aboutaleb. „Het gaat hier om openbare orde en veiligheid, dat valt onder de burgemeester. We hebben al een petitie in de maak waarin we vragen om maatregelen, die is al door achthonderd mensen getekend.”

Er rest nog slechts één oplossing wat Hoogenboezem betreft. „Schoonvegen is de enige optie.” LR-raadslid Tanya Hoogwerf kondigt aan aanvullende schriftelijke vragen te stellen over de Wilhelminapier.

Laatste nieuws