Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 09 juni 2020

‘White privilege’? Ik kniel voor niemand


Bron: Elsevier Weekblad. Door: Ronald Buijt

Oud-fractieleider en -campagneleider van Leefbaar Rotterdam Ronald Buijt weigert zich aan te laten praten dat hij geen problemen heeft dankzij zijn ‘white privilege’. In een ingezonden opinie legt hij uit waarom hij het compleet ridicuul is om de blanke Nederlanders van dit moment het slavernijverleden voor de voeten te gooien, laat staan dat zij zouden moeten knielen.

Mijn opa is in 1903 in Sliedrecht geboren. Op zijn twaalfde moest hij van zijn moeder van school af. Zijn vader was overleden en hij en zijn broers moesten werken om geld verdienen. Ze waren straatarm. Net als de helft van Nederland verkommerde zijn familie in krotten en kelders.

Op zijn veertiende voer hij als Ketelbinkie de wereld over. In 1921 kwam de hele familie zonder één cent op zak lopend naar Rotterdam Zuid. Wanhopig op zoek naar werk en eten. Mijn oma was daar in een gezin van 8 kinderen geboren in de Afrikaanderwijk. Eveneens in diepe armoede.

Met acht op een etage

Mijn opa en oma kregen samen vijf kinderen, onder wie mijn vader in 1936. Ze woonden met zijn achten op een etage: voor, midden en achter. Mijn opa ging eind jaren dertig met honderden andere werklozen elke ochtend naar de Maashaven. Als er een schip lag te lossen was er voor sommigen werk. Als hij niet werd uitgekozen was er geen geld en voor de familie dus geen eten.

Ze maakten net als miljoenen andere Nederlanders de meedogenloze hongerwinter mee van 1944. Uitgemergeld kwamen ze de oorlog uit.

Mijn vader kon zo goed leren dat hij als één van de weinigen uit de Afrikaanderbuurt naar de mulo mocht. Al zijn broers, neven, nichten en vrienden gingen automatisch naar de Ambachts- of huishoudschool. De meesten moesten op hun veertiende van school af om te werken.

Ondanks armoede is niemand in de criminaliteit beland
Ondanks de diepe armoede en het ontbreken van een opleiding is niemand van deze ‘kwetsbare mensen’ uit de ‘kwetsbare’ Afrikaanderwijk in de criminaliteit beland. Opa werd putjesschepper bij de Gemeente Rotterdam. Mijn ooms kregen werk als stratenmaker, energie-opmeter of scheepsbouwer. Mijn vader leerde door in de avonden en begon in 1974 zijn eigen zaak.

Degenen die beweren dat Nederland de huidige welvaart te danken heeft aan het slavernijverleden en dat wij al eeuwen in weelde en rijkdom leven, weten in het gunstigste geval niet waar zij het over hebben of verspreiden dus fakenews. Een zeer kleine bovenlaag rond de Amsterdamse Grachtengordel heeft van iets onmenselijks geprofiteerd, maar de overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft daar geen enkele verantwoording voor gedragen.

Het is dan ook compleet ridicuul om de blanke Nederlanders van dit moment het slavernijverleden voor de voeten te gooien, laat staan dat zij zouden moeten knielen.

Blanken hadden bepaald geen patent op slavenhandel

Ons land is onder leiding van Willem Drees en met de Marshallhulp van de Amerikanen door een keihard werkende Nederlandse bevolking geworden wat we nu zijn. Ik ben daar trots op!

Slavenhandel is iets afschuwelijks maar de blanken hadden er bepaald geen patent op. De Arabieren in Noord-Afrika staken de blanken naar de kroon qua aantallen. En van Akwasi (de man die op de Dam zei dat hij de eerste Zwarte Piet die hij in november zou zien op zijn gezicht zou trappen) begreep ik dat zelfs in zijn eigen Ghana de armere zwartere Ghanezen als slaven aan de blanken werden verkocht door de iets lichtere Ghanezen zoals Akwasi.

Heden ten dage worden zwarte Afrikanen nog steeds als beesten behandeld in landen als Libië en Egypte, zijn er nog veel Aziatische vrouwen uit China of de Filipijnen die nog als slaven worden behandeld in landen als Qatar, Koeweit en Saudi-Arabië en is Marokko het land waar slechts 3 procent het accepteert als een kind met een zwarte partner thuiskomt – in Nederland is dit 95 procent.

Ik laat me niet aanpraten dat Nederland een racistisch land is

Ik laat me niet aanpraten dat Nederland een racistisch land is, dat onze politie racistisch is of dat onze instituties ‘systemisch racistisch’ zijn, zoals zelfs premier Mark Rutte laatst beweerde. Om over de walgelijke beweringen van Rob Jetten dat ‘iedereen van kleur in Nederland elke dag racisme en discriminatie meemaakt’ helemaal maar te zwijgen

Mensen met een lichte of donker getinte huidskleur hebben in Nederland niet zozeer bovenmatig te maken met politiegeweld maar het is juist de politie zelf die heeft te maken met agressie, niet zelden gepleegd door mensen van kleur.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb verkondigde laatst dat racisme voorkomt onder alle bevolkingsgroepen. Hij heeft hierin volgens mij helemaal gelijk. En ja, er zijn ongetwijfeld ook Nederlandse racisten. Maar dat is wat anders dat Nederland een racistisch land is. De gegronde klachten van racisme of discriminatie zijn miniem en de veroordelingen door de rechter zijn per jaar op een paar handen te tellen.

Mensen die openlijk PVV kunnen baan bij politie vergeten

Velen in Nederland lopen tegen vooroordelen aan en ondervinden daar last van. Zeker ook mensen met een zwarte of licht getinte huidskleur. Maar ze zijn niet de enigen. Mensen die openlijk de PVV steunen kunnen een baan bij politie, rechterlijke macht, zorginstellingen of in het onderwijs nagenoeg vergeten.

Voetbalsupporters die naar een uitwedstrijd willen en nog nooit geweld hebben gebruikt moeten zich ook aan zeer strikte regels onderwerpen. En ja, ook veel Marokkanen ondervinden bij stages en sollicitaties absoluut nadeel van het wangedrag van veel van hun landgenoten. Zeer onrechtvaardig voor die goedwillenden, maar niet direct een bewijs van racisme. Als ik vijf keer door een herdershond ben aangevallen ben ik de zesde keer ook zeer terughoudend als ik zo’n hond zie lopen.

Miljoenen Nederlanders, ook blanke, fietsen tegen de berg op
Ik weiger me aan te laten praten dat ik geen problemen heb dankzij mijn ‘white privilege’. Zo’n gesprekje tussen de wereldvreemde D66’ers Twan Huys (parafraseerde weer over Marokkanenverdelgers) en Boris Dietrich die even generaliseert en beweert dat ‘je als blanke man met de wind mee door de samenleving fietst en voor iemand van kleur het een hordeloop is’.

Jij misschien Boris. Maar miljoenen andere Nederlanders, ook blanke, fietsen alleen maar tegen de berg op. Moeten elke maand knokken om het einde van de maand te halen zonder schulden. Staan jaren op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Zij wel. Kunnen vaak ook geen nieuwe kleren voor hun kinderen kopen, niet met vakantie of naar een pretpark. Hun kinderen krijgen ook lagere schooladviezen.

Ga het ze maar vertellen Boris in Amsterdam-Noord, Zuid Limburg, Oost-Groningen of Rotterdam-Zuid, hoe bevoordeeld zij zijn door hun huidskleur met hun privileges.

Elkaar napraten en willen overtreffen in deugen
Het is onverdraaglijk om elke dag de vele journalisten te lezen, te zien en te horen die elkaar napraten en willen overtreffen in deugen. Plunderingen, gruwelijke mishandelingen, het dreigen met geweld en zelfs een beeldenstorm worden gebagatelliseerd. Meestal door te beweren dat dit een natuurlijke reactie is van mensen die geen uitweg meer zien.

Geen enkele kritische vraag willen of durven te stellen, zelfs niet aan degenen die dreigen met geweld, bang als ze zijn voor de hoon en misprijzen van de collega’s of hun mediachefjes. Elke avond weer de Twans, de Eelco’s, Margrieten en andere D66’ers die bij M, Op1 of Beau onweersproken het zo weten te draaien dat vroeg of laat uiteindelijk alles de schuld is van de racist Donald Trump.

Telkens weer die weerzinwekkende focus op kleur en afkomst. Kleur of afkomst hebben bij mij nog nooit een rol gespeeld. Niet bij het kiezen van mijn vrienden, niet bij het kiezen van mijn favoriete Feyenoord- of Oranjespelers, niet bij het waarderen van muziek en zelfs niet bij verliefdheid. Ik ben getrouwd met een vrouw van kleur. Ik, en heel veel Nederlanders met mij, beoordeel mensen louter op gedrag.

Focus op huidskleur plaatst mensen ongelofelijk scherp tegenover elkaar
Die enorme focus op huidskleur zoals volksmenners als Klaver en Jetten doen, plaatst mensen ongelooflijk scherp tegenover elkaar. Ik heb de laatste week al meer mensen ‘racisme’ horen krijsen als iets hen niet beviel dan het hele jaar ervoor. Houd daar mee op want jullie slopen en vergiftigen er onze scholen, onze sportclubs, onze werkplekken ja zelfs onze prachtige Nederlandse samenleving mee. Stop ermee!

We zijn collectief 10 weken gedwongen om thuis te zitten. In een overheidsklem die nog nooit is voorgekomen in het Westen. Ongeacht of dit terecht is geweest was het toch zeer verbazingwekkend dat er zoveel mensen op de Dam waren. Niet alleen daar maar ook in Parijs, Brussel en Londen waar de lockdown veel strenger was.

Met deze coronamaatregelen is ingezet met de toekomst van Europa onder het mom van volksgezondheid.

Als het onderwerp racisme is, wijkt alles blijkbaar

Mensen zijn hun baan kwijt, bedrijven gaan kapot en mensen hebben dierbaren verloren zonder afscheid te kunnen nemen. Maar als het onderwerp racisme is, wijkt alles blijkbaar. Beginnend met het nuchtere verstand. Worden knieën plotseling wel heel slap.

En hiermee zette Femke Halsema al die Nederlanders die, tegen hun wil, voldeden aan de eisen van Rutte & co volledig voor paal. Corona en de zogenaamde volksgezondheid zijn dus helemaal geen no. 1 issue. Want racisme.

Waarom stonden er nog nooit 5.000 mensen op de Dam om te protesteren tegen het feit dat joden bespuugd en beschimpt worden als ze in Amsterdam met een keppeltje lopen en dat joodse restaurants keer op keer belaagd worden? Waarom stond de Rotterdamse Erasmusbrug nog nooit vol met duizenden omdat we het zat zijn dat homo’s keer op keer worden mishandeld en getreiterd? Wanneer loopt het Malieveld vol omdat we het niet langer pikken dat meisjes in ons land door besnijdenis worden verminkt en tienduizenden vrouwen als minderwaardig wezen thuis achter het aanrecht moeten blijven?

De wereld opgehitst tegen de democratie
Veel westerse media en linkse politici hebben de wereld opgehitst tegen de democratie. Ze staken het huis van de democratie in brand en verweten vervolgens de Amerikaanse President en de politie dat ze die brand met alle macht wilden blussen. Knielend, schoenen poetsend, ja zelfs tenen likkend vroegen blanken overal in de Westerse wereld om vergiffenis voor hun white privileges en racisme. De Democratische partij van Nancy Pelosi en Joseph Biden zelfs collectief als groep.

Mijn vader is inmiddels 84 jaar. Mijn opa stierf in 1968 aan kanker, net voordat ik werd geboren. De Afrikaanderbuurt is weliswaar qua samenstelling onherkenbaar veranderd maar nog steeds de armste buurt van Rotterdam. Net als toen. Ik ben ze eeuwig dankbaar dat zij er mede voor gezorgd hebben dat ik in zo’n fijn en welvarend land mag leven.

Laatste nieuws