Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 19 september 2017

Wethouder komt bewoners Wielewaal tegemoet


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 19 september 2017 - door Antti Liukku
De nieuwe wethouder Robert Simons doet een onverwacht voorstel aan de bewoners van de Wielewaal, die al jaren strijden voor behoud van hun wijkje op Zuid. Ze mogen in de Wielewaal zelf 50 woningen ontwikkelen.

Met het recente aantreden van wethouder Robert Simons (stedelijke ontwikkeling, Leefbaar Rotterdam) komt er beweging in het dossier waarbij twee partijen al jarenlang lijnrecht tegenover elkaar staan.

De bewoners van de Wielewaal, die de nieuwbouw in hun wijk zelf ter hand willen nemen, mogen 50 woningen in eigen beheer ontwikkelen. De gemeente bevestigt dat dit voorstel vorige week is gedaan. ,,De grond die hiervoor nodig is, kunnen ze kopen van corporatie Woonstad’‘, aldus een voorlichter van Simons. ,,De wethouder heeft het initiatief genomen om de drie partijen -bewoners, corporatie en gemeente - aan één tafel te krijgen.’‘

Het is een opmerkelijke geste. De strijd om de Wielewaal was uitgemond in een loopgravenoorlog. Aan de ene kant de gemeente en corporatie Woonstad, met rigoureuze sloop- en nieuwbouwplannen. Deze partijen willen het naoorlogse nooddorp, met 545 gelijkvloerse sociale huurwoningen, volledig vervangen door betere en duurdere woningen.

Aan de andere kant de bewoners, gesteund door bouwbedrijven en juridisch adviseurs, met een doortimmerd alternatief. In dit plan wordt de huidige plattegrond van hun geliefde wijk gehandhaafd en blijven de woningen behouden voor de sociale sector.

Ondertussen is de sloop al begonnen en de helft van de wijk staat leeg. De bewoners hebben hun hoop gevestigd op de rechtszaak die ze hebben aangespannen.

Maar nu is daar plots het voorstel van wethouder Simons. Dat wordt in oktober voorgelegd aan de leden van de bewonersorganisatie, zegt voorzitter Wil de Ben. ,,Het is aan de leden, maar 50 woningen is te weinig. Het biedt wel ruimte voor overleg. Het is een openingsbod.’‘

Positief
Het blijkt dat Simons vlak voor zijn wethouderschap, als partijvoorzitter van Leefbaar, de Wielewaal heeft bezocht. Hij zou zich zeer positief hebben uitgelaten over het bewonersplan. Zijn voorlichter bevestigt dat hij inderdaad is langs geweest ‘om zich te informeren’.

Als wethouder wil hij kijken ‘wat nog mogelijk is binnen de afspraken’.

Dossier: Robert Simons

PROFIEL: Robert Simons

Dossier: Fysieke infrastructuur

STANDPUNT: Bouwen en wonen
28 november 2017 3750 huizen erbij in 2017

Laatste nieuws