Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 19 februari 2020

We zijn sinds Fortuyn bar weinig opgeschoten


Bron: De Telegraaf. Door: Joost Eerdmans.

Wie vandaag stilstaat bij de geboortedag van Pim Fortuyn, staat automatisch ook stil bij zijn dood én bij zijn politieke en maatschappelijke nalatenschap. Professor Pim stierf bijna achttien jaar geleden op de stoep van radio3FM. Dodelijk getroffen door de kogels van Volkert van der G., die nu alweer ruim zes jaar in vrijheid leeft.

De maanden voor de moord was een regelrechte hetze gevoerd tegen Fortuyn, die naar alle waarschijnlijkheid met zijn Lijst Pim Fortuyn de grootste partij was geworden. Politici en journalisten haalden alles uit de kast om dat voor te zijn. Ik schreef over deze haatcampagne tegen Fortuyn een Zwartboek. Een paar willekeurige citaten uit die tijd: ’U bent een minderwaardig mens’; ’Pim Fortuyn zet mensen tegen elkaar op. Hij vergroot de angst en zaait haat’; ’Ik wil geen etiketten van racisme of fascisme opplakken, maar dit verschijnsel was voor het laatst in de jaren dertig van de vorige eeuw te zien’. Geen inhoud, geen debat, slechts vuilspuiterij. Terwijl zijn schare fans groeide, verguisden de elite en media hem.

Het was in deze atmosfeer van haat waarin Van der G. op 6 mei 2002 het Mediapark op wandelde en de man vermoordde die miljoenen mensen in de huiskamers weer een stem had gegeven. Die in al zijn flamboyante optredens zoveel Nederlanders weer hoop en vertrouwen gaf. Fortuyn legde de thema’s bloot die aan zovele keukentafels werden besproken, maar waarover je buiten de deur beter kon zwijgen: de islam, de multiculturele samenleving, de schaalvergrotingen in de publieke sector en de gevaren van de naïeve opengrenzenpolitiek.

Achttien jaar later zien we dat we in dat opzicht helaas bar weinig verder zijn gekomen. Wie anno 2020 deze thema’s aanroert, roept haast automatisch beschuldigingen van racisme en rechts-extremisme over zich af; ernstige beschimpingen, maar inmiddels ook weer zo achteloos en zo vaak geuit, dat ze aan betekenis verliezen. Ik werd door D66 voor racist uitgemaakt toen ik pleitte voor meer diversiteit in onze winkelstraten op Zuid in plaats van een zesde belwinkel of halalslager. Toen ik voor de inzet van politiehonden pleitte na relletjes op het strand van Nesselande, was ik ’bijna fascistoïde’ bezig. De moorkop, Piet Heijn en Zwarte Piet zijn racisme. Een foute grap over joden of Chinezen, is niet langer alleen maar fout, maar ook meteen racistisch. Het racismedebat is compleet gekaapt door links opportunisme.

Pim Fortuyn moest in 2002 drie internationale persconferenties beleggen om het beeld in de Europese media over hem bij te sturen. Hij zei dat de demonisering van zijn persoon moest stoppen en waarschuwde op tv dat áls hem straks iets zou overkomen, zíj hun handen hier niet van af konden trekken. Niemand is ooit ter verantwoording geroepen.

Op het standbeeld van Pim Fortuyn in Rotterdam staat de tekst: loquendi libertatem custodiamus. Laten wij waken over de vrijheid van het spreken. Dat mogen we ons, 72 jaar na zijn geboorte, allen ter harte nemen.

Joost Eerdmans is fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam en was Tweede Kamerlid voor de LPF

Laatste nieuws