Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 09 mei 2017

‘We moeten nieuw meisje van Nulde voorkomen’


Bron: De Telegraaf, 9 mei 2017 - door Maarten Ritman
Wethouder Hugo de Jonge (Zorg) moet ingrijpen bij Veilig Thuis om een nieuw ’meisje van Nulde’ te voorkomen. Leefbaar Rotterdam eist maatregelen omdat het hele systeem alleen op papier werkt.

Donderdag wordt de zorgelijke situatie van Veilig Thuis in de Rotterdamse gemeenteraad besproken. GroenLinks heeft samen met de SP en VVD een debat aangevraagd met de wethouder omdat ’het meldpunt Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond ver onder de maat scoort in een beoordeling door de inspectie Jeugdzorg’.

Sterker nog, de huidige cijfers van het meldpunt waar vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld, zijn zorgwekkend. Het heeft de laagste score van het land, terwijl het verbeterplan na identieke problemen een jaar eerder niet heeft geholpen. Ook de kinderombudsman maakt zich zorgen: de meldingen worden niet snel genoeg opgepakt door Veilig Thuis.

In februari meldde de wethouder nog dat er 25 extra mensen tijdelijk werden ingezet om de wachtlijsten in te lopen. De verwachting was in die maand nog de achterstanden weg te werken. De cijfers daterend van eind april geven een ander beeld. Er stonden toen nog 21 Rotterdammers op een wachtlijst voor onderzoek binnen een week, in februari was dat aantal 45. Maar het onderzoek na tien weken na melding is weer opgelopen van 50 naar 71.

,,We hebben nog steeds de wachtlijsten niet onder controle en ook niet de regiefunctie die nodig is’’, foetert raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. Haar partij heeft de aanvraag voor het debat mede ondertekend. In beantwoording van haar schriftelijke vragen over Veilig Thuis schetste de wethouder een beeld waarin de situatie onder controle zou zijn.

,,Maar uit de cijfers van inspectie Jeugdzorg blijkt iets heel anders, ik kan zijn antwoorden niet rijmen met de rapportage. Ik mis het gevoel van urgentie bij de wethouder terwijl dit het grootste veiligheidsprobleem is. Een op de vier vrouwen en kinderen wordt slachtoffer van huiselijk geweld.’’ Ze is blij met het debat, dat is aangevraagd door de andere politieke partijen met de vraag om een ’robuust verbeterplan’.

LR-raadslid Hoogwerf pleit voor een veel betere regiefunctie om te voorkomen dat gevallen van mishandeling zo maar van de radar kunnen verdwijnen. ,,Straks is er weer een nieuw meisje van Nulde vanwege een gebrek aan regie. Zit iedereen elkaar weer aan te kijken terwijl we dit aan moeten pakken.’’

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws