Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 16 mei 2019

’Wachtlijst zorg kunstmatig laag’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Wachtlijsten in de specialistische jeugdzorg in het Rijnmond-gebied worden kunstmatig laag gehouden.

Vandaag worden in de Rotterdamse gemeenteraad de problemen rondom de specialistische jeugdzorg besproken op verzoek van raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. Volgens haar lijken honderden jongeren buiten beeld te zijn geraakt en worden ze niet behandeld.

Vorige maand stelde polikliniek voor forensische GGZ De Waag dat de helft van de jongeren die werden behandeld geen behandeling meer krijgen.

Terwijl verantwoordelijk wethouder Judith Bokhove stelde dat ’passende hulp wordt geleverd’. Daarnaast werden volgens haar ’geen signalen ontvangen dat specialistische hulp niet wordt geleverd’. Vorig jaar echter trok de specialistische zorginstelling De Viersprong meerdere malen aan de bel bij de gemeente over problemen bij die specialistische jeugdzorg.

Uit vertrouwelijke gegevens blijkt dat er ook wordt gegoocheld met de wachtlijsten voor die zorg. Het geld is op en de gezamenlijke gemeenten hebben extra geld ervoor uitgetrokken maar hopen op fors meer vanuit het Rijk. Of de extra gelden voldoende zijn is nog niet bekend, zo wordt in het werkveld gesteld.

Door het geldtekort is er geen plek voor jongeren. Wie zorg wordt geweigerd telt niet mee op een wachtlijst. Ook zogeheten ’overbruggingszorg’ totdat de nodige zware zorg kan worden geboden telt niet mee op de wachtlijsten.

Daardoor is in de papieren werkelijkheid er geen of een kleine wachtlijst, terwijl jongeren lang moeten wachten voordat ze kunnen worden geholpen.

De doelgroep van probleemjongeren die zwaar specialistische zorg nodig hebben loopt uiteen van potentiële jihadisten tot verkrachters. Steeds meer trieste verkrachtingszaken van jeugdbendes komen naar buiten maar een verband tussen niet werkende zorg en deze zaken is niet zomaar te leggen, zo stelde Bokhove. „Het zou kunnen”, zo zei ze.

Ook tot verdriet van de nationale politiebond. Die is al lange tijd bezig met een rapport over jeugdcriminaliteit, dat over enkele weken naar buiten wordt gebracht. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, stelt dat het in Rotterdam ’de spuigaten uitloopt’.

Hij is boos op zowel lokale als landelijke politiek omdat er ’incidentpolitiek wordt bedreven’.

„Neem een Fransenlaanbende, tieners die andere tieners verkrachten. Ze spelen pornofilms na, maar via het strafrecht kunnen we ze niet aanpakken omdat ze minderjarig zijn. Om het probleem aan te pakken moet iedereen door zijn gevoeligheid heen.”

Hoogwerf is geschokt en eist ingrijpen van Bokhove. „We moeten ingrijpen en kunnen niet langer wegkijken. Al maanden probeer ik dit aan de kaak te stellen en het wordt telkens gebagatelliseerd terwijl er tikkende tijdbommen buiten rondlopen.”

Laatste nieuws