Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 26 november 2019

‘Waar zijn de mantelkarren gebleven?’


Bron: AD Rotterdams Dagblad

Leefbaar Rotterdam is kritisch over mantelkarren, de bakfietsen die moeten helpen bij het inventariseren van overbelasting onder mantelzorgers. Vorig jaar werden ze met trots door wethouder Michiel Grauss gepresenteerd, maar Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst heeft het idee dat de karren stof staan te vangen.

Wethouder Grauss (informele zorg, ChristenUnie/SGP) lag al onder vuur omdat het steunpunt voor mantelzorgers maanden later komt. Pas na vragen van het CDA bleek dat het ernstig vertraagd was door ‘personele wisselingen’.

Net als het steunpunt moeten de mantelkarren Rotterdammers helpen die voor een naaste zorgen. De karren - twee bakfietsen en twee mantelkarren - zijn er gekomen omdat mantelzorgers vaak geen tijd hebben zelf op zoek te gaan naar ondersteuning. Door letterlijk met informatie naar hen toe te fietsen, moest het makkelijk worden hulp in te schakelen.

Op sociale media werd het aanvankelijk trots aangekondigd als de mantelkar ergens stond. Die berichten zijn echter verstomd. Leefbaar voerde gesprekken met mantelzorgers die nog nooit een mantelkar hadden gezien. Velen hadden er ook nog nooit van gehoord.

,,De wrange conclusie lijkt dat na het debacle rond de aanbesteding van het mantelzorgsteunpunt ook de tweede pijler onder het mantelzorgbeleid van wethouder Grauss afbrokkelt’‘, schrijft raadslid Aafjes. Leefbaar wil weten hoe vaak de mantelkar is ingezet, hoeveel mensen zijn bereikt en of het doel is gehaald om mantelzorgers te steunen.

Laatste nieuws