Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 28 december 2018

Vrees in stadsbestuur voor andermans plannen


Bron: De Telegraaf, 28 december 2018. Door Maarten Ritman.
Het verstandshuwelijk van de Rotterdamse coalitie staat onder druk. De partijen wantrouwen elkaar en vrezen elkaars plannetjes die komend jaar gelanceerd gaan worden.

De samenwerking tussen VVD, GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie-SGP verloopt nog steeds moeizaam. Voor het eerst kent Rotterdam een stadsbestuur met tien wethouders en hebben de bestuurders overlappende portefeuilles. Het wachten is op alle plannetjes die de nieuwe bewindslieden op de stad los gaan laten. In het eerste kwartaal van komend jaar wordt het langverwachte nieuwe beleid waarschijnlijk bekend. Alleen vrezen de partijen elkaars beleid. Bij sommige partijen houden ze hun hart vast voor de duurzame ideeën van duurzaamheidswethouder Arno Bonte. “Als hij de Eneco-gelden uit mag geven dan komt er zo’n stortvloed aan plannen over ons heen dat er ongetwijfeld er iets doorglipt wat je niet wil”, verzucht een coalitiegenoot.

Binnen de linkse partijen wordt er ook met argusogen naar elkaar geloerd. De zeer linkse PvdA-fractie scoort niet goed bij D66 en GroenLinks, terwijl ze bij de VVD gek worden van die ‘linkse kliek’ waarbij niks kan. “Het linkse geweten van de stad”, schampert een VVD’er. Waar GroenLinks zich netjes aan de afspraken houdt en ook de rechterkant van de coalitie profileerruimte gunt, daar schreeuwt de PvdA-fractie moord en brand bij ieder stevig rechts standpunt. Zo had de PvdA gedreigd met een crisis als coalitiepartners VVD en CDA zich aan zouden sluiten bij een motie van Leefbaar Rotterdam om bijstandsfraude met verzwegen buitenlands vermogen aan te pakken. Alleen diende vorige week die partij zelf snoeiharde en aanvullende schriftelijke vragen in over hetzelfde onderwerp. “Gesouffleerd door de wethouder”, verzucht een coalitiepartner. En puur bedoeld om af te kunnen geven op ‘aartsvijand’ Leefbaar Rotterdam.

Tel daarbij op de ouderwetse janboel bij D66, met een niet functionerende wethouder in de vorm van Said Kasmi, een fractievoorzitter die wethouder wil worden en een raadslid die weer fractievoorzitter wil worden en de chaos is compleet. Het is een publiek geheim dat Kasmi zijn portefeuille niet beheerst. Bij bijna elke vergadering moet extra gepauzeerd worden zodat hij kan overleggen met zijn ambtelijke ondersteuning om bij te worden gepraat. Fractievoorzitters van de coalitiepartijen bekennen een poule te hebben met als weddenschap wanneer Kasmi moet opstappen. Veel wethouders zijn daarnaast onzichtbaar, het aantal sterkhouders is zeer beperkt.

Laatste nieuws