Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 25 september 2018

Vragen over investeringen Havenbedrijf in Turkije


Leefbaar raadslid Geert Koster heeft vragen gesteld over de voorgenomen samenwerking van het Havenbedrijf met de Turkse havenstad Ceyhan. Op 17 september werd de samenwerking door het HBR wereldkundig gemaakt, maar de voordelen voor Rotterdam zijn onduidelijk.


De internationale strategie van het Havenbedrijf was al eerder onderwerp van discussie bij de recente activiteiten in Brazilië, een land geplaagd door enorme corruptie waar diverse Nederlandse bedrijven mee te maken kregen. Nu is er de uitbreiding naar de Zuid Turkse havenstad Ceyhan Voor Leefbaar raadslid Geert koster dus voldoende aanleiding om schriftelijke vragen te stellen.

Het persbericht van het HBR over de samenwerking met de Turkse Rönesans onderneming roept veel meer vragen op dan hij beantwoordt. Niet duidelijk is welke vorm de samenwerking zal hebben, welk bedrag ermee gemoeid is, noch wat de risico’s zijn. Leefbaar Rotterdam is geen verklaard tegenstander van buitenlandse activiteiten van het Havenbedrijf, maar er moeten wel duidelijke voordelen voor deRotterdamse haven zijn aan de samenwerking en we worden worden graag aan de voorkant geïnformeerd, dat laatste is in elk geval niet gebeurd.

Naast de zorgen omtrent corruptie, die ook reeds zijn geuit bij de belangen van het HBR in Brazilië, speelt nu de overweging in hoeverre we een toekomstige concurrent van de Rotterdamse haven in het zadel helpen. Om hierover met het college serieus in gesprek te gaan, wil Geert Koster de vragen beantwoord zien vóór dit dossier in oktober in de commissie behandeld wordt.

 

Laatste nieuws