Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zaterdag, 01 oktober 2016

Voorstel LR voor verplichte anticonceptie krijgt uitvoering


Het stadsbestuur maakt werk van het voorstel van Leefbaar-raadslid Ira van Winden voor verplichte anticonceptie bij incapabele ouders. Wethouder Hugo de Jonge (Zorg) is overtuigd geraakt van de noodzaak en gaat zich hard maken voor een wettelijke maatregel. Rotterdam zelf start om te beginnen met een project om kwetsbare ouders via intensieve gesprekken te bewegen anticonceptie te gebruiken.

Voorstel Leefbaar Rotterdam
In april 2015 vroeg Van Winden aan het stadsbestuur om bij het Rijk aan te dringen op een wettelijke maatregel die incapabele ouders (mensen met een verslaving, psychische aandoening of verstandelijke handicap) kan verplichten tot anticonceptie. De maatregel heeft als doel om preventief in te grijpen en is alleen bedoeld in uiterste gevallen waarbij alle andere middelen geen hulp bieden.

Keuzes durven maken
“Terwijl jaarlijks tal van kinderen stelselmatig worden gemolesteerd of verwaarloosd, zie ik dat er nog steeds vooral wordt gekeken naar de rechten van ouders. Ik erken het zelfbeschikkingsrecht van ouders, maar het welzijn van kinderen weegt voor mij zwaarder. Als dat in het geding dreigt te komen door mensen die hun leven niet op orde hebben en niet zelfredzaam zijn, hebben wij als samenleving een ingrijpplicht. Keuzes durven maken en durven doorzetten hoort hier bij”, aldus Van Winden vorig jaar.

Wethouder De Jonge pakt handschoen op
Wethouder De Jonge, die zich in de afgelopen periode door tal van professionals heeft laten informeren, is overtuigd geraakt van de noodzaak van verplichte anticonceptie. Daarom wil hij nu een maatschappelijke discussie uitlokken en gaat hij zich hard maken voor de invoering van een wettelijke maatregel. Van Winden is verheugd: “Ik ben blij dat de wethouder deze belangrijke handschoen oppakt en dat ook hij inziet dat kinderleed preventief kan worden aangepakt. Dat is nodig, want elk slachtoffertje is er één te veel.”

Rotterdam start eigen project
Rotterdam zelf start om te beginnen met een project om kwetsbare ouders via intensieve gesprekken en met lichte drang te bewegen op vrijwillige basis anticonceptie te gebruiken. De methodiek komt uit Tilburg en is succesvol gebleken; in de afgelopen twee jaar ging 80 procent van de doelgroep over op vrijwillige anticonceptie (spiraaltje of hormonaal implantaat).

Zie ook:
- ‘Verplicht anticonceptie voor incapabele ouders’
- Schriftelijke vragen verplichte anticonceptie voor incapabele ouders
- Conferentie verplichte anticonceptie na vragen Leefbaar Rotterdam

Dossier: Ira van Winden

Laatste nieuws