Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 11 januari 2019

‘Voorkomen energiearmoede door wilde plannen’


Bron: De Telegraaf, 11 januari 2019. Door Maarten Ritman.
Het Rotterdamse voornemen voorloper in de energie transitie te worden mag niet belast worden aan de Rotterdammers. De gemeente moet de kosten maar betalen.

Dat stelt Leefbaar Rotterdam. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur om te voorkomen dat ‘de lasten bij de gewone Rotterdammer worden neergelegd’, zoals raadslid Geert Koster het stelt.

Rotterdam is al de ‘armoedehoofdstad van Nederland’, zo hebben al meerdere politieke partijen in de Rotterdamse gemeenteraad vastgesteld. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving dreigt voor veel arme huishoudens straks ook ‘energiearmoede’. Mensen moeten door de forse prijsstijgingen voor traditionele energie zoals gas straks bezuinigen om alleen al de energierekening te kunnen betalen. De energiearmoede dreigt volgens het planbureau voor 1,4 miljoen Nederlanders. Vooral voor mensen in de laagste inkomensgroep. “Deze groep is in Rotterdam oververtegenwoordigd ten opzichte van de landelijke norm”, weet ook Koster.

Binnen een paar maanden lanceert wethouder Duurzaamheid Arno Bonte zijn plannen voor de energietransitie in de Maasstad. Vorige maand werden al zijn inzichten besproken, die staan genoteerd in de startnotitie erover. “Het is een sprookjesboek vol losse ideeën. Dat heeft vooral meer vragen opgeroepen, er zijn weinig tot geen concrete antwoorden gegeven. Zo staat erin dat 30.000 slecht presterende woningen moeten worden vervangen. Maar het is niet bekend of dat aantal bovenop de sloop van duizenden woningen komt, zoals in de Woonvisie staat.”

Het blijft vooral bij plannetjes en vergezichten zonder concrete plannen en een specifieke uitrekening van de kosten ervan, vindt Leefbaar Rotterdam. Daarom vraagt Koster in de vragen om de gemiddelde lasten per inkomensgroep inzichtelijk te maken. Ook dient het college de effecten van de energietransitie op de inkomenspositie van Rotterdammers te monitoren.

Koster maakt zich zorgen om de Rotterdammers die al dagelijks moeten sappelen om rond te komen. Mensen met een bijstandsuitkering, werkende armen en ook de middeninkomens dreigen volgens hem en zijn partij de dupe te worden van ‘doorgeslagen groene ambities’. “Overal de cv eruit en een warmtepomp erin zijn prijzige ingrepen. Dat kunnen heel veel mensen zelf niet betalen”.

Hij houdt zijn hart vast voor alle plannen die nog komen gaan vanuit de koker van Bonte. “Deze exercitie zal prijzig zijn en ik vrees dat de lasten bij de gewone Rotterdammer neergelegd gaan worden”. Het LR-raadslid pleit voor een ‘geleidelijke transitie’ waarbij de realiteit niet uit het oog wordt verloren.

“Een bedrijf kon zich in de Rotterdamse haven vestigen, maar dat ging om schaliegas. Het is uiteindelijk naar Antwerpen gegaan. Als het daar CO2 uitstoot denk je toch niet dat het in Antwerpen blijft hangen? Het zijn wel vijfhonderd banen die niet naar Rotterdam kwamen”, aldus Koster.

Dossier: Geert Koster

PROFIEL: Geert Koster

Dossier: Lokale lasten

Dossier: Milieu / Duurzaamheid

STANDPUNT: Schoon en groen

Laatste nieuws