Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 30 mei 2017

Vieze smaak van BOOR-fraude blijft in de mond


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 27 mei 2017 - Opinie Dries Mosch
Leefbaar-raadslid Dries Mosch maakte de ‘BOOR-fraude’ aanhangig, het gesjoemel met vastgoedklussen in het openbaar onderwijs. Deze week stonden vijf verdachten terecht. Veel te weinig, meent Mosch.

Ik kreeg in 2011 de eerste informatie dat het bij BOOR, het bestuur van het openbaar onderwijs, flink fout zat. Daar heb ik misschien wel meer dan 1.000 uur aan gewerkt. Ik heb toen mijn dossier eerst gedeeld met mijn toenmalig fractievoorzitter Marco Pastors. Hij is er mee naar de politie gegaan en het vervolg kent u.

Deze en vorige week stonden vijf verdachten terecht. Mijn overtuiging is dat het er meer hadden moeten zijn. Neem toenmalig BOOR-directeur Wim Blok. Wist hij écht van niets? Dat beweerde hij. Ik heb een andere overtuiging.

Wim Blok nam grote contante bedragen op voor zijn zogezegd beroepsmatige reizen naar Shanghai, Los Angeles, etc. Dat geld kwam de dubieuze ‘5 procentrekening’. Dit was het begin van alle ellende. Een geselecteerd groepje aannemers moest vanaf 2002 jarenlang 5 procent extra rekenen aan de dienst JOS (Jeugd Onderwijs en Samenleving). Die betaalde de rekening en het extra bedrag werd door de aannemers teruggestort op een aparte rekening van BOOR. Daarvan had Blok de creditcard in zijn bezit – in ieder geval maakte hij er gebruik van.

Dit alles kwam, voor zover bekend, uit de hoed van de topambtenaar Rian Aalbrechtse.
Maar zij is niet meer. Wat we wel weten is dat zij een paar bv’s begon die opdrachten van BOOW aannamen, die werden uitgevoerd door ambtenaren van BOOR. Die klussen werden netjes gefactureerd. Dat kwam uit en mevrouw werd door wethouder Sjaak van der Tak weggestuurd met een flinke bonus en een nieuwe auto. Zij is later via een omweg met haar bv’s weer binnengehaald. Ik verzin het niet! Er zijn indertijd talloze mensen geweest die de directie via een vertrouwensman informeerden, maar daar maakte je toen geen vrienden mee,

Toen het alsnog uitkwam, is alles door bureau SBV Forensics onderzocht, voor zeven ton. Dat is hetzelfde bureau dat onlangs een soortgelijk bedrag declareerde voor het onderzoek naar de Waterfront-fraude. Ik vond het BOOR-onderzoek toen ook al zeer prijzig, want ik had ze de informatie panklaar aangeleverd.

Het werd interessant toen ik er achter kwam dat er een harde schijf bestond van de 5 procent-rekening. We konden alleen de schijf niet uitlezen omdat het een oud programma was. Ik heb een rondje gebeld met wat nerds en ja hoor, ik vond iemand die dat varkentje wel kon wassen.

Helaas: drie dagen later werd ik door SBV Forensics opgebeld met de mededeling dat de schijf beschadigd was en dat er geen informatie kon worden uitgehaald.
Een ‘Sebrenicaatje’, dacht ik direct. De heren (Cees Schaap van de SBV Forensics en Ton Quadt van de gemeente) hadden vervolgens geen zin meer om de onderste steen boven te krijgen. Het echte bedrag dat is gejat door de oud-directie van BOOR zullen we dus nooit achterhalen.

Eigenlijk ben ik er enorm in geluisd. Buiten de Rekenkamer heb ik nooit meer een onderzoeksbureau vertrouwd. Die vieze smaak blijft in mijn mond.

Dossier: Dries Mosch

Dossier: BOOR

Laatste nieuws