Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 19 oktober 2018

“Vervolg alsnog Turkse rellers”


De Telegraaf, 19 oktober 2018. Door Maarten Ritman.

Turkse relschoppers en anti-Zwarte Piet-demonstranten die de regels hebben overtreden in Rotterdam moeten alsnog worden vervolgd. Dat eist Leefbaar Rotterdam. Raadsleden Tanya Hoogwerf en Joost Eerdmans dienen daarvoor vandaag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur.


Na de mislukte Turkse coup stond de Maasstad in brand, aldus de raadsleden. Rotterdamse Turken legden de binnenstad plat om hun steun aan hun leider Erdogan te uiten. Na een gefaalde poging een Turkse minister stemadvies te laten geven op het Turkse consulaat in Rotterdam ging het weer mis, zware politie-inzet was toen nodig om de vrede op straat terug te brengen.
„En vergeet niet de demonstratie waarbij de Erasmusbrug werd bezet door duizenden Turken terwijl met Turkse vlaggen werd gezwaaid”, brengt Hoogwerf in herinnering. „Maar daar staan dan geen consequenties op.” Vorig week hoorden de ’blokkeerfriezen’ die Zwarte Piet-betogers stopten, taakstraffen tegen zich eisen. „Vervolgd omdat ze opkomen voor onze normen en waarden, onze tradities en ons kinderfeestje Sinterklaas.”

In de Maasstad kregen volgens Hoogwerf enkele rellende Turken slechts een boete. „Dit kan je niet meer uitleggen en als je dat niet kan, moet je het ook niet doen.”
Daarom moet er alsnog worden overgegaan tot vervolging van de Turkse relschoppers en andere demonstranten die zich hebben misdragen, vindt Leefbaar Rotterdam.
„Zoals het nu gaat zorgt dit onder een groot deel van de bevolking voor een enorm gevoel van rechtsongelijkheid, mensen begrijpen niet meer wat er gebeurt.”

Het meten met twee maten kan niet, aldus Hoogwerf. „Via de driehoek willen we alsnog vervolging afdwingen. We willen niet op de stoel van de rechter gaan zitten maar de omstandigheden in Friesland en Rotterdam zijn in de basis wellicht vergelijkbaar. Al was het bij de Turkse coup natuurlijk veel en veel erger. Journalisten zijn bijvoorbeeld lastig gevallen en daar is niemand voor opgepakt.” De voorbeelden zijn talloos, betoogt ze. Een demonstratie van Pegida werd onmogelijk gemaakt door tegendemonstranten. Niemand werd daarvoor vervolgd door het Openbaar Ministerie. Ten tijde van de actie van de blokkeerfriezen werd de Erasmusbrug geblokkeerd tijdens een Stop Racisme-actie, ook hier werd niemand voor het hekje gedaagd.
„Mensen vanuit een gepersifleerde slachtofferrol komen overal mee weg”, verzucht Hoogwerf. „Het wordt tijd voor gelijke monniken, gelijke kappen.”

Laatste nieuws