Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 24 november 2017

‘Veroordeelde ook aan schandpaal’


Bron: De Telegraaf, 24 november 2017 - door Maarten Ritman
Veroordeelden moeten anders worden gestraft om recidive tegen te gaan. De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans wil de schaamtecultuur inzetten.

Komende maandag wordt in de Maasstad het symposium ‘Het effect van straf’ gehouden. Vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, bureau HALT, reclassering, politie en het gevangeniswezen zijn daarbij aanwezig.

Net als Eerdmans, wethouder Veiligheid. Er zullen stellingen worden besproken en hij komt er met twee op de proppen: er moet eerder worden begonnen met heropvoeden in de gevangenis en hij wil ‘naming and shaming’.

Voordat iedereen over me heen valt: ik wil de discussie opstarten over een andere manier van straffen. Want de huidige methode werkt klaarblijkelijk niet. Recidive blijft enorm hoog, dat is echt nog altijd dramatisch.”

Zwaarder straffen zou volgens experts niet helpen, zo heeft Eerdmans al vaker te horen gekregen. “Daar blijf ik toch voorstander van, maar als het niet kan, dan moeten we op een andere manier straffen. Natuurlijk blijft een gevangenisstraf goed, maar we moeten over naar een moderne variant van het dorpsplein waar gestraften werden getoond. De schaamtecultuur.”

Hij verwacht reacties van ‘boze privacyclubs’ op zijn stelling, maar wijst naar de stelling in De Telegraaf eerder deze week dat privacy van verdachten van geen belang is. “Daar is 86 procent het mee eens. Ik snap dat mensen verder moeten na hun straf, maar waarom gaat het niet om de belangen van de slachtoffers en de maatschappij?” Hij ziet verschil in aanpak bij verdachten en veroordeelden.

Mensen in hun eigen wijk alternatieve straffen uit laten voeren kan helemaal geen kwaad, meent Eerdmans. “Als een verkeershufter wordt gepakt, laat je die voor straf als klaar-over werken bij een school. Maar dan wel met een hesje aan met achterop de tekst: ‘Ik ben een wegpiraat’. Ik geloof in straf, vooral dichtbij.”

Eerdmans benadrukt nogmaals dat hij met zijn ideeën een brede discussie op gang wil brengen. “Maar als ik kijk wat we al doen: het is bijvoorbeeld al heel normaal om namen van foute horecabedrijven openbaar te maken. Bestuurders van zorginstellingen die te veel verdienen, boven de norm, maken we bekend en ook bedrijven worden door milieudienst DCMR met naam en toenaam naar buiten gebracht.”

Daarnaast gelooft de wethouder heilig in heropvoeding. Dat gebeurt te weinig in de gevangenis. Ik heb zelf vrijwillig een week in de bajes gezeten en niemand van de beroepscriminelen vindt het daar vervelend, het is gewoon een ingecalculeerd bedrijfsrisico dat ze vastzitten.”

Om mensen alsnog op het juiste pad te krijgen moet vanaf dag één in de gevangenis worden gewerkt aan heropvoeding, schuldbewustzijn en ook boetedoening.

Eerdmans: “Daarmee voorkom je dat ze bij vrijlating weer het slechte pad opgaan. Ze moeten snappen wat voor gevolgen hun daden hebben gehad.”

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws