Home > Standpunten

Economie


Lagere lasten voor burgers en ondernemers, verder terugdringen van overbodige en betuttelende regels

Nieuwe Vestigingswet tegen eenzijdige, ontsierende en vervreemdende samenstelling van winkelstraten

Stimuleren van het vestigingsklimaat: inzetten op economische clusters

Steunen Rotterdams MKB door het stimuleren van toerisme

De gemeente koopt en huurt Rotterdams

Banenmotor volop laten draaien
Als grootste haven van Europa vormt Rotterdam een belangrijke draaischijf in de wereld. Onze ligging maakt Rotterdam aantrekkelijk voor nationale en internationale bedrijven om hier te zijn, of naartoe te komen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat niet de overheid maar de markt banen creëert, willen wij economisch beleid dat ondernemers ondersteunt in plaats van dwarszit met onnodige regels en hoge belastingen. Ook de inzet op kansrijke economische clusters hoort hierbij. De opgave voor de komende jaren is het uitbouwen van bestaande ontwikkelingen en het omarmen van nieuwe. Zodat de banenmotor volop blijft draaien. Onderaan de streep telt voor ons namelijk maar één ding: hoeveel banen levert het op voor Rotterdammers? Hoe meer hoe beter.

Vestigingsklimaat werpt vruchten af
Dat het stimuleren van het vestigingsklimaat zijn vruchten heeft afgeworpen, is gebleken. Nog nooit vestigden zich zoveel nieuwe bedrijven in Rotterdam als in 2016, met bijna vijftienhonderd nieuwe banen tot gevolg. Om hier ten volle van te profiteren is het nodig dat mbo’s en hogescholen nog meer dan voorheen gaan opleiden voor kansrijke sectoren, waaronder logistiek, techniek, IT, maritiem en zorg.Steun de lokale middenstand
En laten we vooral de lokale economie niet vergeten. Door publiekstrekkers als de Markthal en het nieuwe Centraal Station is het voor internationale toeristen dringen geblazen voor een hotelkamer. Stedentripjes naar Rotterdam worden steeds populairder. Een trend waar ook het midden- en kleinbedrijf, de ruggengraat van de lokale economie, van profiteert. Juist zij mogen van ons lage lasten en het verder terugdringen van overbodige regels verwachten. Ook bij inkoop en inhuur moet de gemeente allereerst de ogen op de lokale middenstand richten. Alleen als iets écht niet in Rotterdam te krijgen is, mag er een deurtje verder worden gekeken.

Terug naar herkenbare, Rotterdamse winkelstraten
Sommige regelgeving is echter broodnodig om het leefklimaat in Rotterdam te verbeteren. Met name oudere Rotterdammers herkennen hun eigen stad in sommige winkelstraten amper terug. Hun vertrouwde zaakjes werden verzwolgen door belwinkels, shisha lounges, ongure geldkantoortjes of louche kapperszaken die niet zelden als dekmantel voor witwaspraktijken dienen. Daarom willen wij een nieuwe Vestigingswet om de eenzijdige, ontsierende en vervreemdende samenstelling van winkelstraten tegen te gaan. Na de zoveelste halal-slager is het eindelijk weer eens tijd voor een Nederlandse groenteboer.

Dossier: Economie

STANDPUNT: Werken moet lonen

Andere Standpunten

Laatste nieuws