Home > Standpunten

Sport en cultuur


Gratis sporten voor 65-plussers en een gereduceerd tarief voor kinderen tot 12 jaar

Stevige vinger aan de pols bij voortgang Feyenoord City

Einde aan dominantie elitaire cultuur: toegankelijkheid als norm in cultuurbeleid

De gemeente subsidieert niets wat de markt ook kan oppakken

Onderwijs: lessen Rotterdams cultureel erfgoed in plaats van cultuureducatie

Meer sport, minder Playstation
Wereldwijd is er een handvol steden waarbij sport simpelweg in het DNA zit. Rotterdam behoort tot dat rijtje. Denk maar eens aan het indrukwekkende aantal sporthelden, evenementen, prestaties en niet te vergeten de drie eredivisieclubs die onze stad heeft voortgebracht. Toch is sport zoveel meer dan hetgeen we in het stadion of op televisie zien. Sport is ook, en misschien wel vooral, het bedauwde veld op zaterdagochtend, de grappen in de kleedkamer en de vrijwilliger die altijd voor z’n cluppie klaar staat. Sportverenigingen vormen het sociale cement in zoveel wijken in onze stad. En bovendien: sporten is gezond. Zeker nu fysieke arbeid en buitenspelen steeds meer worden vervangen door zittend werk en de Playstation, waardoor obesitas een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormt. Dat maakt sport, in combinatie met gezonde voeding, de komende jaren alleen maar belangrijker. Dit geldt in de eerste plaats voor kinderen. Wij zouden dan ook graag zien dat scholen nog meer aandacht aan sport en gezonde voeding besteden. Ook kan het geen kwaad om het jeugdsportfonds nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Vinger aan de pols bij Feyenoord City
Daarnaast speelt de voorgenomen verhuizing van Feyenoord in de komende jaren een belangrijke rol. Feyenoord City biedt de club en de stad Rotterdam grote kansen, maar bij een groot deel van Het Legioen doet het aanstaande afscheid van de Kuip ook pijn. Dat begrijpen wij. Wij zijn immers ook Rotterdammers. Leefbaar Rotterdam heeft haar steun voor de verhuizing uitgesproken, maar zal scherp blijven op de gevraagde harde garanties met betrekking tot parkeergelegenheid, het spelersbudget en de aanbesteding.Cultuur: niet elitair, maar breed toegankelijk
Cultuur hoeft niet altijd bij iedereen in de smaak te vallen. Wij gunnen iedereen zijn pleziertje. Over smaak valt immers niet te twisten. Over subsidiëring daarentegen wel. Veel te lang is het Rotterdamse cultuurbeleid gedomineerd door elitaire uitwassen die slechts voor een enkeling aantrekkelijk zijn. Leefbaar Rotterdam wil juist dat bij de besteding van belastinggeld aan cultuur wordt uitgegaan van de voorkeuren van de gemiddelde Rotterdammer. De culturele sector moet immers geen behoeften aan de samenleving opleggen, maar deze uit de samenleving ophalen. Wij verlangen een veel ondernemender houding van de culturele wereld. Dat is helemaal geen vies woord, maar gewoon gezond verstand. De gemeente moet immers geen suikeroom willen zijn voor culturele instellingen die hun exploitatie niet rond krijgen.

Kennis van de eigen stad
Wat we wél moeten doen, is jonge Rotterdammers kennis laten maken met het culturele erfgoed dat onze stad hen te bieden heeft. Daarin zien wij veel meer dan in de huidige vorm van cultuureducatie.

Dossier: Kunst en Cultuur

Dossier: Sport / Recreatie

Andere Standpunten

Laatste nieuws