Home > Standpunten

Veiligheid


Top-100 Criminele Gezinnen: continu monitoren en op de huid zitten

Mogelijkheid tot preventief fouilleren in de hele stad

100 procent achter onze politie: niet beknotten, maar vrijheid en vertrouwen geven

Keiharde aanpak ondermijnende criminaliteit

Doorzetten permanente patsercontroles

Anderen práten erover, wij leveren
Sommige zaken zijn simpelweg in het DNA van een partij verankerd. Bij ons is veiligheid daar misschien wel het beste voorbeeld van. Maar nog belangrijker: wij leveren op veiligheid. Al zestien jaar lang. Met Leefbaar Rotterdam aan het roer veranderde de stad van junks en de Keileweg in de stad van Law and Order. Ook in de afgelopen jaren hebben we weer concrete resultaten geboekt. De ogen en oren van OV-surveillanten zijn terug op alle Rotterdamse metrolijnen. Raddraaiers kunnen rekenen op een stadsbreed OV-verbod en het fysieke geweld in de tram is in de afgelopen jaren gehalveerd. Criminelen zien hun tronie tegenwoordig terug op televisie dankzij Bureau Rijnmond. Met mobiele toezichtposten smoren we overlast door hangjongeren in de kiem en het aanpakken van verkeershufters werd prioriteit. De grootschalige patsercontroles zijn een groot succes. Wie met jeugdpuistjes in een bak van anderhalve ton rijdt, moet met een goed verhaal komen.

Veiligheidsgevoel nog verder omhoog
Tegelijkertijd beseffen wij dat veel Rotterdammers niet het gevoel hebben dat de stad veiliger is geworden. Als je liever met een boog om bepaalde wijken heenloopt, heb je niet zoveel aan lijstjes waaruit blijkt dat de objectieve veiligheid toeneemt. Heel begrijpelijk. Daarom willen wij vol inzetten op wat in jargon ‘kleine criminaliteit’ heet. Want het zijn juíst de gejatte fiets en het ingetikte ruitje die ons veiligheidsgevoel aantasten en ons humeur verpesten. Het terugdringen hiervan vergt herkenbare wijkagenten en het kordaat wegwerken van drempels om aangifte te doen, zoals lange wachttijden. De mogelijkheden voor ouderen om thuis aangifte te doen moeten worden verruimd. Ook andere hinderlijke gedragingen pakken we aan. Denk aan het verbod op straatintimidatie dat er dankzij Leefbaar Rotterdam is gekomen. Daardoor kun je rekenen op een flinke boete wanneer je op straat schunnige teksten achter vrouwen aan roept. Wat ons betreft wordt het lastigvallen van homo’s en transgenders op dezelfde manier aangepakt.Misdaad mag niet lonen
Toch vormt de zichtbare criminaliteit maar het topje van de ijsberg. Achter de schermen worden de fundamenten van onze rechtsstaat op ongekende schaal aangetast. In drugshandel, fraude en witwassen gaan alleen al in Rotterdam vele miljarden rond. Een fenomeen dat bij voornamelijk allochtone jongeren op Zuid nauwelijks op morele weerstand stuit. Wie gaat vakkenvullen in plaats van drugsrunnen, wordt al snel als sukkeltje gezien. Het bestrijden van deze ondermijnende criminaliteit moet een absolute topprioriteit zijn, waarbij instrumenten als Big Data welkome mogelijkheden bieden.

Top-100 Criminele Gezinnen
Maar met al deze successen en voornemens zijn we er nog niet. Soms houden criminele gezinnen een hele buurt in hun greep. Zij vormen de spil in ondermijnende activiteiten, van het ronselen van loopjongens tot het witwassen van de opbrengst. Leefbaar Rotterdam wil daarom de ‘Top 100 Criminele Gezinnen’ introduceren. De gemeente moet, in samenwerking met OM en politie, al het mogelijke uit de kast trekken om deze gezinnen op de huid te zitten. Van hinderlijk volgen tot nauwgezet onderzoek naar uitgavenpatronen en buitenlands bezit. Kortom: deze gezinnen moeten elke minuut van de dag weten dat we in hun nek hijgen.

Dossier: Veiligheid

Andere Standpunten

Laatste nieuws