Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 04 november 2020

’Vergelijking slavernij en Holocaust kan niet’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is met zijn vergelijking tussen een nationaal slavernijmuseum en het Joods Historisch Museum buiten zijn boekje gegaan en moet de uitspraak terugnemen, zo eist Leefbaar Rotterdam.

Raadslid Tanya Hoogwerf heeft een debat aangevraagd voor komende donderdag waarin ze hem zal vragen de uitspraak terug te nemen. Die deed de burgemeester na de presentatie van het onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) naar het koloniale verleden van Rotterdam.

Aboutaleb wil dat het kabinet excuses maakt die een stap verder gaan dan de gemaakte spijtbetuiging deze zomer. Ook een ’gebaar’ in de vorm van een nationaal slavernijmuseum vergelijkbaar met het Joods Historisch Museum is op zijn plaats meent de burgemeester.

„Dit is onacceptabel, hij moet dit terugnemen”, briest Hoogwerf. „Je kan dit niet aan elkaar gelijkschakelen.” In haar ogen laat de burgemeester met zijn uitspraak slavernij net zo zwaar wegen als wat de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog is overkomen. „En dat een op een gelijkzetten kan echt niet.”

Daarbij maakt ze de kanttekening dat het slavernijverleden een ’zwarte rand’ is in onze geschiedenis. „Maar het is honderden jaren geleden terug gebeurd. En het gebeurde overal. Je kunt niet de context van toen naar het nu halen en erover oordelen, wat nu wel gebeurd. Dat is je reinste waanzin.”

Als de burgemeester weigert zijn uitspraak terug te nemen dan zal Hoogwerf de gemeenteraad om een oordeel vragen. Ook zijn oproep voor excuses is haar in het verkeerde keelgat geschoten. „Hij is met alles zijn boekje te buiten gegaan.”

„Hou toch op met je excuses. Voor de welvaart van nu zeker? Iedereen heeft gelijke kansen. Ons verleden, inclusief zwarte rand, wordt gedoceerd op scholen. En dan gaan we nu net doen alsof ons slavernijverleden net voor het eerst ontdekt is?”

Mocht de nood dan zo hoog zijn om excuses aan te willen bieden dan heeft Hoogwerf wel wat suggesties voor Aboutaleb. „Ieder kind dat misbruikt of verkracht wordt, kan wel excuses aan worden geboden. Omdat we bijvoorbeeld geen capaciteit hebben bij de zedenpolitie waardoor zaken niet snel opgepakt kunnen worden. Beter daarvoor dan voor iets van vierhonderd jaar geleden.”

Het is niet voor het eerst dat het raadslid en de burgemeester met elkaar botsen. Aboutaleb dwong Leefbaar Rotterdam drie jaar geleden tot een knieval nadat Hoogwerf hem onbetrouwbaar had genoemd in deze krant. De partij moest het woord terugnemen anders dreigde een coalitiecrisis. Daarop besloot Leefbaar Rotterdam gevolg te geven aan het verzoek van Aboutaleb.

De uitspraak van de burgemeester dat ’elke moslim een beetje salafist is’ weigerde hij echter terug te nemen. Al vaker is Aboutaleb verweten dat hij niet hardop sorry kan zeggen als hij ernaast zit.

Laatste nieuws