(Nog niet beantwoord)

Verdwijnen huismeesters Alexander


Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam


Rotterdam, 28 november 2018


Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording
Betreft: Verdwijnen huismeesters Alexander

Geacht college,

Sinds het aantreden van het nieuwe stadsbestuur krijgt Alexander forse tegenslagen te verwerken. Programma Oost, waar het vorige college 10 miljoen euro investeerde en dat volgens vriend en vijand positief heeft bijgedragen aan het gebied, wordt door het huidige stadsbestuur uitgekleed. Zo werd recent Zorgrestaurant De Kristal, een ontzettend belangrijke sociale schakel in het leven van veel ouderen in Nesselande, rücksichtslos gesloten zonder dat het college ook maar één vinger uitstak. En werden de thuiszorgvouchers, waarmee ouderen voor 5 euro een uur huishoudelijke ondersteuning konden ontvangen en waar juist in Alexander veel gebruik van werd gemaakt, ordinair wegbezuinigd.

Inmiddels is het college ook begonnen met het schrappen van de huismeesters die in het kader van het Programma Oost in seniorencomplexen in Alexander zijn geplaatst. Afgelopen vrijdag werd bekend dat wethouder Barbara Kathmann (PvdA) heeft besloten om de huismeesters op de locaties Arrheniustoren in Ommoord en de Huslystraat weg te bezuinigen. Dit tot groot verdriet van de veelal oudere bewoners. Zij zijn zeer te spreken over hun huismeesters, die naast praktische hulp ook een gevoel van veiligheid en thuiskomen bieden. Het wegbezuinigingen van deze waardevolle krachten door wethouder Kathmann is dan ook een klap in het gezicht van veel mensen in Alexander.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan het college:

1. Erkent u dat de huismeesters op de locaties Arrhehiustoren en Huslystraat zeer waardevolle krachten zijn die alom gewaardeerd worden door de bewoners? Zo nee, waarom niet?
2. Zo ja, waarom heeft u er dan desondanks toe besloten om hen weg te bezuinigen?
3. Heeft u de bewoners geconsulteerd alvorens uw besluit te nemen? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u het met ons eens dat alle zeilen bijgezet moeten worden om te voorkomen dat Alexander afglijdt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, vanwaar dan het uitkleden van Programma Oost, het laten verdwijnen van zorgrestaurants, het schrappen van de thuiszorgvouchers en het nu wegbezuinigen van de huismeesters?
5. Waarom snijdt u dit soort kleine, goedkope, praktische en waardevolle initiatieven weg terwijl u bijvoorbeeld wel een (grotendeels ongedekte) blanco cheque van maar liefst 150 miljoen euro voor de energietransitie heeft klaarliggen en ook bakken met geld beschikbaar stelt voor het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers?
6. Bent u bereid op uw schreden terug te keren en de huismeesters te behouden? Zo nee, waarom niet?


Met vriendelijke groet,

Michel van Elck Joost Eerdmans

Meest recente schriftelijke vragen

24 september 2019
Sluiting rangeerterrein Waalhaven (n.n.b)
17 september 2019
Sluitingstijd terrassen Eurekaweek (n.n.b)
3 september 2019
Toename klanten voedselbank (n.n.b)
3 september 2019
Papierprikken (n.n.b)

Laatste nieuws