Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 16 februari 2018

Verbond van de ’buitenbeentjes’


Bron: De Telegraaf, 15 februari 2018 - door Alexander Bakker en Mike Muller
Joost Eerdmans en Annabel Nanninga trekken samen op. Het knettert deze gemeenteraadsverkiezingen als nooit tevoren tussen links en rechts in de twee grootste steden van het land. De Telegraaf sprak met de twee lijsttrekkers die door de linkerflank worden verafschuwd en buitengesloten: Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie Amsterdam).
Op voor Leefbaar Rotterdam historische grond treffen we Joost Eerdmans (47) en Annabel Nanninga (40). Het politieke duo heeft een verbond gesloten en is in De Ballentent nog bezig met het opnemen van een gezamenlijk campagnefilmpje. Ons gesprek vindt ook plaats in deze voormalige stamkroeg van Pim Fortuyn. Net als in zijn tijd nog altijd een trefpunt voor de havenarbeider én de havenbaron. Een Rotterdammer en een Amsterdammer aan één tafel: de wereldvrede is getekend? Eerdmans: „We zitten nog aan twee tafeltjes, maar schuiven wel dicht tegen elkaar aan.”

Heeft u nog moeten onderhandelen over in welke stad dit gesprek zou plaatsvinden? Eerdmans: „Het ging eigenlijk als vanzelfsprekend. Wij kunnen hier natuurlijk iets laten zien van vijftien jaar terug. Wij zien het frisse en nieuwe elan van Forum voor Democratie. Wij hebben de bestuurlijke ervaring. Zij zijn in Amsterdam de hefboom naar de oude politiek. Wat Fortuyn hier ook heeft gedaan. Hij gaf de kiezer echt het gevoel: hier kan iets veranderen.” Nanninga: „Waar we van Leefbaar echt iets kunnen leren is dat we een betrouwbare bestuurderspartij worden en toch trouw blijven aan idealen en beginselen.” Fortuyn bracht hier een lokale revolutie, maar nu zit Leefbaar in Rotterdam zelf al jaren aan de knoppen. Is het geen tijd voor vernieuwing?
Eerdmans: „Wij zijn nog steeds wie we zijn. Het ambtelijk apparaat is niet ’verleefbaard’. Dat is niet zo. We zitten nog steeds tegen een cultuur aan van vijftig jaar PvdA-dominantie.” Zijn al die ambtenaren aan de Coolsingel nog steeds allemaal lid van de PvdA? Eerdmans: „Ze zullen niet veel op Leefbaar stemmen.”
Nanninga: „Dat is ook ons verhaal in Amsterdam. De PvdA zit nu voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet in het college en toch zie je de hele schaduwmacht achter de macht van ongekozen mensen die je als kiezer niet eens kunt wegstemmen: het is allemaal PvdA.”

’Ze zouden hun eigen grootmoeder nog verkopen’

Jullie werken samen bij de verkiezingen, maar op het eerste gezicht zijn er ook grote verschillen. Leefbaar Rotterdam is een partij van het volk, maar bij Forum overheerst het beeld van jullie landelijke partijleider die piano speelt, schaakt en in debatten overschakelt op het Latijn... Nanninga: „Ik ben de leider van Forum in Amsterdam. Ik heb ook keurig op het Barlaeus Gymnasium gezeten, maar ben ook in de Dapperbuurt geboren en woon daar nog steeds. Ik praat misschien niet met een plat Amsterdams accent, maar ik zit wel midden in de samenleving. Ik heb ook gewoon als kind fikkie gestookt in het Oosterpark met vriendjes en vriendinnetjes.” Oké oké. Maar het is toch knap dat professor Fortuyn iedereen wist te bereiken? Nanninga: „Ik vind het ook heel knap en goed. Maar Rotterdam is meer een arbeiderreske stad dan Amsterdam. Dat is geen waardeoordeel, het is gewoon een constatering . Het is heel goed dat het hun toon is, maar je moet elkaar niet gaan kopiëren. Het moet wel authentiek blijven. Ik ga niet opeens plat praten, maar ik weet wel degelijk wat er leeft onder mensen die op de Dappermarkt staan.”

Is het mogelijk om in Amsterdam zonder Fortuyn te doen wat Leefbaar in Rotterdam voor elkaar kreeg met Fortuyn? Nanninga: „Fortuyn heeft natuurlijk hier een revolutie ontketend en was ook landelijk een boegbeeld en het is geen geheim dat ook bij Forum er Fortuynistische elementen zijn. Die revolutie hebben we in de Amsterdamse gemeentepolitiek nooit gekend.” Zowel Leefbaar Rotterdam als Forum voor Democratie heeft te maken met D66 die aan de kiezer nu al belooft niet te gaan besturen met u. Vervelend? Eerdmans: „Het is de opperste staat van arrogantie. D66-leider Pechtold staat met het hele kartel uit Den Haag te oreren tijdens een debat in Amsterdam. Vanaf dat podium staat hij Leefbaar uit te sluiten en binnen een paar uur staat zijn gedienstige knecht Said Kasmi, lijsttrekker van D66 Rotterdam, het over te nemen terwijl hij eigenlijk betreurt dat ’ie zo wordt overvallen. Haagser kan de invloed niet worden.”

En dan is er in Rotterdam ook nog eens een pact van links met een islamitische partij tegen u meneer Eerdmans. Nanninga: „Ongelooflijk!” Eerdmans: „Ze bewijzen zichzelf hier een heel slechte dienst mee. Ze zijn zich electoraal aan het opknopen. De PvdA is al twee zetels kwijt aan de nieuwe moslimpartijen, dus ze hebben nog een boel oude arbeiders in oude stadswijken over waar nog steeds het PvdA-hart klopt. Die jaag je nu ook definitief weg.”
Maar dat is toch fantastisch nieuws? Eerdmans: „Hoe meer links verliest, des te beter voor de stad.” Nanninga: „Het is goed dat ze kleur bekennen. Ze gaan liever in zee met mensen die openlijk Erdogan steunen en mensen die bij Hamas-bijeenkomsten over de vloer komen.” Het verweer van de linkse partijen is dat jullie openlijk racistisch zijn en dat jullie een rassenobsessie hebben. Nanninga: „Dat kun je volstrekt niet hard maken.” Jullie nummer twee in Amsterdam heeft toch bijzondere uitspraken gedaan? Nanninga: „Dat was inderdaad een onhandige uitspraak. Hij was nog niet bij de partij, zei iets op persoonlijke titel en over iets wat hij in een onderzoek gelezen had. Dat vindt op geen enkele manier zijn weerslag in wat Forum doet en wil. Kijk in ons programma. Daar staat niets in over huidskleur. Huidskleur interesseert me ook gewoon geen biet!”

Maken mensen zich eigenlijk niet veel drukker over het kappen van bomen, scheve stoeptegels, parkeerplaatsen en de ozb-tarieven? Eerdmans: „Nou, als de mensen met z’n allen richting Mekka staan of naar Istanboel, dan kunnen we gezellig met elkaar de stad schoonhouden, maar het gaat er uiteindelijk ook om dat we met elkaar op dezelfde golflengte zitten. Er dreigen parallelle samenlevingen te ontstaan hier in Rotterdam waar alles in het Turks wordt beleefd en verteld, naar school gaan in het Turks, winkelen in het Turks en werken in het Turks. Dat vind ik een bedreiging voor de stad.” Jullie duwen de andere partijen in de hoek door te zeggen: jullie vormen een kartel. Forum voor Democratie moet toch ook samenwerken met het ’partijkartel’? Nanninga: „Samenwerken is wat anders dan het kartel. Ik heb altijd gezegd: natuurlijk werken we samen, al heb je een absolute meerderheid in de raad, dan nog moet je samenwerken. Mocht GroenLinks per ongeluk een goed idee hebben, ik heb het nog niet gehoord, dan gaan we natuurlijk meedenken en meestemmen. Maar dat is wat anders dan je kernwaarden verloochenen, door referendumpartij D66 te zijn, maar de uitslag van het referendum te negeren als die je niet bevalt.” Dat referendum speelt toch landelijk, niet lokaal? Nanninga: „Dat zie je in Amsterdam of Rotterdam net zo goed gebeuren. Er is geen politiek kleurverschil. De Amsterdamse VVD’er Eric van der Burg zei: hoe meer vluchtelingen hier, hoe beter. Dan kun je toch net zo goed bij GroenLinks of de PvdA zitten?”

Leefbaar Rotterdam zit in het college met D66. Daar kampt een wethouder met een miljoenenprobleem bij de komst van een metro naar Hoek van Holland. Meneer Eerdmans, blijft u hem wel steunen? Eerdmans: „Dat zullen we moeten bekijken. De conclusies zijn net heet van de naald binnen en dat gaan we in het college bespreken. Ik zit daar als wethouder bij en de fractie zal ook haar standpunt opmaken.” Moeten we dat niet persoonlijk betrekken op de wethouder?
Eerdmans: „Hij is eindverantwoordelijk, dat weet hij zelf ook. Het is eerst aan het college om hierop te reageren en dan aan de gemeenteraad. Hij heeft zeker aantoonbare stappen gezet, maar voor sommige partijen is dat misschien te laat geweest en te weinig. Ik ga er nu niet al een oordeel over vellen.” Nu klinkt u zelf als andere politici die heel bestuurlijk, netjes en voorzichtig zijn... Eerdmans: „Wij doen het gewoon netjes, zo hoor je ook een stad te besturen. Ik kan toch moeilijk zeggen: ik heb mijn conclusie al klaar?” Is dit niet wat de buitenwereld beschouwt als een voorbeeld van kartelpolitiek?
Eerdmans: „Nee. Wat is hier kartelpolitiek aan?” Nou, de hand houden boven het hoofd van een collega?
Eerdmans: „Ik heb vanochtend een rapport gekregen en heb op weg hiernaartoe twee pagina’s gelezen. Laat ons dit nu even op een fatsoenlijke manier bespreken. Ik wil ook van de collega’s weten hoe zij dit taxeren. Dan zijn het de fracties die het laatste woord hebben.”

’Goed dat links kleur bekent’

Mevrouw Nanninga, hoe kijkt u hiernaar?
Nanninga: „Ik ken deze hele kwestie niet, maar zou wel zeggen: in Amsterdam zetten wij echt in op persoonlijke afrekenbaarheid. In zijn algemeenheid vind ik wel dat wethouders verantwoordelijk moeten zijn. Die moeten worden afgerekend. Als blijkt dat deze wethouder verantwoordelijk is en dat dit voorkomen had kunnen worden, zou ik zeggen dat-ie weg moet.”
Terug naar de verkiezingscampagne. Hoe moet het nu verder als jullie door zoveel partijen worden uitgesloten?
Nanninga: „Ach, die partijen hebben allemaal een ruggengraat van slagroom, dus ik sluit niet uit dat ze toch weer een geitenpaadje vinden om samen te werken. Leer mij die knakkers kennen! Ze zouden hun eigen grootmoeder nog verkopen om in een machtspositie terecht te komen. En anders; ach, misschien is het wel mooier dat je vanuit de oppositie dingen kan bereiken en de agenda kan bepalen.”
Ook Eerdmans maakt zich geen zorgen: „Ze zijn niet gestikt in hun eerste leugen.”

Laatste nieuws