Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 11 juni 2020

Verbijstering over verloederde Feyenoordbegraafplaats


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Iffet Subasi

Dor gras, dode struiken, onkruid, kapotte naambordjes: de laatste rustplaats voor Feyenoordsupporters op de Zuiderbegraafplaats is moeilijk nog waardig te noemen. Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik gaat om opheldering vragen bij het college.

De staat van het feyenoordvak op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam ligt supporters aan het hart. Het populaire verstrooiingsveld onder Feyenoorders ligt er ‘pijnlijk’ bij. Zo zegt Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik. Na meldingen die hij ontving van Feyenoordsupporters nam hij een kijkje op de ereplaats.

Er ligt een stapel as op het uitstrooiveld, allemaal van Rotterdammers die hun band willen behouden met de club, zelfs nadat ze zijn heengegaan. Voor veel supporters is de begraafplaats niets anders dan een eer om er gecremeerd en begraven te worden. Juist die Feyenoorders liggen nu onder vergeeld gras, naast dode bosschages, onkruid, ontbrekende naamplaatjes en vuil langs de graven.

Van Schaik zegt geschrokken te zijn van de situatie die hij aantreft. ,,Dit kan echt niet. We weten dat de buitenruimte en het groen in Rotterdam erg verloederd zijn maar als dat nu al zelfs doordringt op begraafplaatsen dan maak ik me ernstige zorgen.” Een deel van de grasmat in het Feyenoordvak is origineel gras uit De Kuip. Daar is plaats voor een aantal graven. Ook kan er as worden uitgestrooid na een crematie.

Somber
Gijs van Delft, bestuurslid van de supportersvereniging De Feijenoorder plaatste onlangs foto’s op Facebook om aandacht te vragen bij de achterban voor de sombere uitstraling van de begraafplaats. ‘Ik schaam me dood, wie is er hier verantwoordelijk voor?’ vroeg hij zich ontstelt af. Fanatiekelingen sprongen hem bij en reageerden geërgerd.,,We zijn er in oktober 2019 gaan kijken naar hoe we daar nog vier masten willen neerzetten. Het was net winter geweest en ook toen zag het er al niet uit.” Beelden van een vader en een zoon die de Feyenoordersvereniging gesponsord heeft is inmiddels ook verbladerd, vertelt hij. ,,Er zijn volgens mij geen regels opgesteld voor onderhoud. Als de gemeente het niet kan onderhouden, doen wij dat wel als supporters.”

Benvenido van Schaik vindt het moeilijk te vatten dat het gras op de rest van de begraafplaats er wel ‘prima’ bij ligt. ,,Want als ik 50 meter verderop sta, zie ik een prachtige groene weide die goed is onderhouden, terwijl hier mensen liggen op een stuk dor grasveld. Dat is vreemd.”

Vuilnisbelt
,,Ik had daar ook net zo goed kunnen liggen maar daar heb ik nu al geen zin meer in. Ik ga toch niet in een vuilnisbelt liggen?” zegt de geïrriteerde supporter Gijs van Delft aan de telefoon. ,,Als je geen water geeft, komt er geen gras meer uit, logisch. Ga op z’n minst een keer sproeien in de maand,” zegt hij woedend. Dat niemand daaraan denkt, dat vindt hij ‘asociaal’. ,,En dan heb ik het niet eens gehad over de verzwakte graven.”

Het Feyenoordvak werd in 2014 in het bijzijn van Feyenoord-icoon Gerard Meijer onthult. Er zijn toen duidelijke afspraken gemaakt om de onderhoud te regulieren volgens Van Schaik. ,,Om de 3 weken knippen en besproeien, Maar als ik hier achter me kijk is er al een maand of zes geen gieter overheen geweest.”

Leefbaar-raadslid Van Schaik hoopt over vier weken terug te komen om te kijken of de situatie is opgepakt. ,,Om te zien of het er spic en span bijstaat, zoals we dat hier gewend zijn. Ik weet dat Bert Wijbenga en zijn vrouw enorme Feyenoordsupporters zijn dus ik hoop dat hij hier een ploeg op zet.”

Laatste nieuws