Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 20 januari 2012

Vandaag, precies 10 jaar geleden: Pim Fortuyn wordt lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam


Vandaag, precies 10 jaar geleden, kondigde Ronald Sørensen aan dat Pim Fortuyn lijsttrekker werd van Leefbaar Rotterdam. Het kwam bij menigeen, waaronder de media en de andere partijen, als een complete verrassing, omdat tot dat moment gedacht werd dat Ronald Sørensen de eerste man van Leefbaar Rotterdam zou worden.

Uit ‘Clash aan de Coolsingel: de wegbereiders van Pim Fortuyn’ van Jan Booister:

De bijeenkomst wordt een groot Fortuyn-evenement. Hij steelt de show. De spreker heeft het gepassioneerd over zijn idealen, zijn plannen. Hij gebruikt krachtige taal. Hij kijkt naar links, naar rechts, hij wijst de zaal in, toont een waarschuwende, priemende vinger. Fortuyn ligt meteen op stoom.

De politie krijgt er van langs, het Gemeentelijk Havenbedrijf, de ambtenaren. Rotterdam moet zich schamen, klinkt het met stemverheffing. Want de verkeerde lijstjes worden aangevoerd, zo citeert hij burgemeester Opstelten. Ons politiekorps is onbekwaam. Er moeten targets komen. Binnen vier jaar moet het afgelopen zijn met Rotterdam Moordstad.
Kleine overtredingen moeten hard worden aangepakt. Wie geen geld op zak heeft voor een boete van twee euro voor iets op straat gooien, moet een kwartier de straat vegen. Onder toezicht. (...)

Fortuyn stelt voorstander te zijn van een strikte scheiding van kerk en staat. Stemmen in een moskee is uit den boze. Nooit zal hij toelaten dat iemand die niets met godsdienst heeft te maken, wordt gedwongen een moskee te bezoeken. Hij verheft opnieuw zijn stem. Ik wil me richten op de emancipatie van de islamitische vrouw, oreert hij. (...)

Aan de retoriek van Fortuyn ontkomt ook de PvdA niet. Hij roemt ‘de grote verdiensten ten tijde van de wederopbouw’, maar wijst er meteen op dat de sociaal-democraten te lang aan de macht zijn geweest, ‘en dan wordt het vervelend’.

Fortuyn zegt de middenklasse in de stad terug te willen. Die is naar de randgemeenten gevlucht. ‘Wij gaan het tij keren.’ De lijsttrekker vindt dat de ‘monocultuur in bepaalde wijken’ moet verdwijnen. Weg met de Marokkaanse, Turkse en Surinaamse buurten. Gedwongen verhuizing.
Het is de liefde voor Rotterdam die hem drijft, zo meldt hij.

Reacties:


Door Johan Klaassen op 17:08 - Donderdag, 26 januari 2012

‘Fortuyn zegt de middenklasse in de stad terug te willen. Die is naar de randgemeenten gevlucht’ Pim had helemaal gelijk. Kijk maar eens naar Charlois,Feijenoord enz waar alleen nog de heel oudere Nederlandse dames nog woonachtig zijn. De jeugd bestaat voor het merendeel uit vreemdelingen en ook de gezinnen zijn van Antiliaanse , Marokkaanse en Turkse origine


Door jessica op 15:39 - Donderdag, 26 januari 2012

En laten we hopen dat we nu, 10 jaar na zijn dood, eens een waardige herdenking krijgen, zonder busreisjes en rare figuren. Het is ook geen wonder dat de media de fortuynisten afschildert als tokkies.

Dossier: not for mobile

Dossier: pimrelated

Laatste nieuws