Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 06 maart 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: Pim Fortuyn verovert Rotterdam


Vandaag is het precies tien jaar geleden dat in Rotterdam geschiedenis geschreven werd. Tijdens een historische verkiezingsavond op 6 maart 2002 veroverde Leefbaar Rotterdam vanuit het niets bijna 35 procent van de stemmen en 17 zetels in de gemeenteraad. Maar liefst zes zetels meer dan de PvdA, die voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer de grootste partij in Rotterdam was. Dit grote succes was voornamelijk te danken aan één man: Pim Fortuyn.

Toen Ronald Sørensen in november 2001 besloot tot de oprichting van Leefbaar Rotterdam, had hij niet kunnen bevroeden wat er die dag op 6 maart 2002 zou gebeuren. Op 19 januari 2002 kondigde hij Pim Fortuyn aan als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Het kwam als een grote verrassing, want iedereen dacht tot dat moment dat Ronald zelf de kar ging trekken als eerste man van Leefbaar Rotterdam. Bij zijn benoeming liet Pim Fortuyn de stad op zijn grondvesten schudden: hij kondigde aan een einde te maken aan de regentencultuur van de PvdA, het moest afgelopen zijn met Rotterdam Moordstad, hij wilde de middenklasse weer terughalen naar de stad. En hij wilde dat het stadsbestuur afgerekend kon worden op vooraf ingestelde targets.

Ronald blikt terug op die bijzondere dag: “We zaten de hele dag in spanning. ’s Middags heb ik mijn stem uitgebracht op Pim. Bij het stembureau waren mensen die hun duim naar me opstaken en ons succes wensten. Dat was nieuw voor mij.”

Samen met zijn vrouw Nel en Marco Pastors was Ronald al vroeg op het stadhuis. Hij herinnert zich het enorme mediaspektakel dat zich buiten op de begane grond afspeelde toen Pim Fortuyn rond tien uur bij het stadhuis arriveerde. “Er stonden zeker zes cameraploegen om hem heen. Zelfs de internationale pers was er. Ik stond met Marco uit het raam naar beneden te kijken toen Marco verzuchtte: ‘Arme man…’. Ik reageerde: ‘Ben je gek, hij geniet hiervan!’, waarop Marco antwoordde dat Pim het in deze omvang nooit verwacht had.”

Iedereen kan zich de beelden nog wel herinneren van het moment dat Pim Fortuyn de Burgerzaal van het stadhuis binnenliep, omringd door alle camera’s. Het was toen al bekend dat Leefbaar Rotterdam op 16 zetels stond. Ronald: “De uitslagen die we te horen kregen, waren overweldigend! En Pim werd compleet in beslag genomen door de pers. Dus ik zwaaide naar hem en stak mijn duim omhoog. Ik dacht ook: er komen nog genoeg momenten dat ik met hem kan praten.”

Later op de avond zou Pim Fortuyn nog aanschuiven bij twee debatten: de ene in Rotterdam bij RTV Rijnmond, de andere in Amersfoort bij de NOS. Ronald was ook aanwezig bij het debat van RTV Rijnmond: “We zaten al helemaal ondergedompeld in een overwinningsroes toen we tijdens het debat ook nog eens te horen kregen dat we 17, in plaats van 16 zetels hadden. Pim keek mij aan met zo’n blik van: wat moéten we hier mee?” Na afloop liep Ronald naar hem toe: “Ik feliciteerde hem terwijl we elkaar triomfantelijk aan stonden te kijken. Hij moest gelijk door naar het debat in Amersfoort, dus zei hij tegen mij: ‘Jij moet naar de persconferentie.’ Natuurlijk was iedereen bij de persconferentie zwaar teleurgesteld omdat ze Pim verwachtten.”

Het NOS-lijsttrekkersdebat in Amersfoort, waar Pim Fortuyn aan deelnam als lijsttrekker van de landelijke LPF, werd een gedenkwaardig debat. Pim Fortuyn, nog steeds in zijn overwinningsroes, voelde zich zekerder dan ooit tegenover een zure Ad Melkert (PvdA) en Hans Dijkstal (VVD). Om 1 uur ’s nachts merkte Dijkstal op dat ze er maar mee moesten stoppen, want ‘er keek toch niemand meer’. De volgende dag bleek dat er nog 1,2 miljoen mensen aan de buis gekluisterd hadden gezeten.

6 maart 2002 moet één van de gelukkigste momenten zijn geweest voor onze held Pim Fortuyn. Ook Simon Fortuyn denkt dat zijn broer op die dag ‘zijn finest hour beleefde’. Wie had toen kunnen vermoeden dat hij exact twee maanden later, op 6 mei 2002, vermoord zou worden?

Die dag werd de basis gelegd van wat Leefbaar Rotterdam vandaag, 10 jaar later, is. Leefbaar Rotterdam heeft de stad van 2002 tot 2006 met succes bestuurd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en 2010 behaalde Leefbaar Rotterdam bijna dertig procent van de stemmen.

Dankzij Pim Fortuyn werd Leefbaar Rotterdam groot in 2002. Dankzij vele andere mensen is Leefbaar Rotterdam anno 2012 nog steeds de enige partij die er uitsluitend is voor en door Rotterdammers. Een partij waarvoor niet je afkomst, maar je gedrag belangrijk is. Leefbaar Rotterdam ziet het als haar plicht aan Pim Fortuyn en al die duizenden Rotterdammers die Leefbaar Rotterdam steunen, om in 2014 weer de grootste partij van Rotterdam te worden.

Lijsttrekkersdebat na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002:

Reacties:


Door Rinus van de Heerik op 0:57 - Zondag, 18 maart 2012

Petitie tegen strafvermindering Volkert van der G.

http://www.stichtingbeeldvanpim.nl


Door GeborenRotterdam op 16:25 - Zaterdag, 10 maart 2012

Ja, ja het was een mooie tijd.

En… alles wat hij zei…

Heeft gelijk gekregen, dat betekend,

dat hij in de hemel zijn sigaar rustig mag opsteken, want het is nu feit

hij was de aller slimste!


BEKIJK HIER DE NIEUWE CLIP:
http://www.youtube.com/watch?v=2DAldc8Akvk


Door Johan Klaassen op 14:43 - Donderdag, 08 maart 2012

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3222270/2012/03/08/No-goareas-dreigen.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm;_medium=email&utm;_campaign=20120308

Toen Pim in 2002 durfde te zeggen dat er No-Go areas waren viel zowat iedere linkse politicus over hem heen. We zijn nu 10 jaar verder en de deze gebieden hebben zich alleen nog maar uitgebreid….


Door Johan Klaassen op 0:17 - Woensdag, 07 maart 2012

Ik kan me die dag nog zo goed herinneren. Eerst dat nieuws dat Pim gewond zou zijn en daarna tussen 18:00 uur-18:30 dat hij dood was. Ik weet nog dat ik heel erg verbaast was maar ook tegelijkertijd heel erg boos. Pim had een paar dagen tevoren nog gezegd dat zijn kostuum reeds van de stomerij was gekomen. Het kostuum wat hij zou aan doen als Minister -President. Wat ik ook nog weet dat wij (en velen met ons) op Pim hebben gestemd.

De dag daarop heb ik bij een plek bij het spoor een fotocollage van Pim gehangen. Deze werd al heel snel vernield door de allochtone jeugd die de plek had gevonden…..


Door Rinus van de Heerik op 19:57 - Dinsdag, 06 maart 2012

bron RTV Rijnmond
In Rotterdam wordt op 6 mei uitgebreid stilgestaan bij de dood van Fortuyn. ‘s Ochtends is er in de Kathedraal aan de Mathenesserlaan een speciale dienst


is dit waar?

zo ja? hoe laat is dat dan?


Door Rinus van de Heerik op 17:40 - Dinsdag, 06 maart 2012

Het is jammer dat mensen zo snel vergeten worden


Door Rinus van de Heerik op 12:47 - Dinsdag, 06 maart 2012

Dossier: pimrelated

Laatste nieuws