Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zondag, 06 mei 2012

Vandaag, precies 10 jaar geleden: De moord op Pim Fortuyn


Precies tien jaar geleden gebeurde het ondenkbare in Nederland. Op 6 mei 2002, exact twee maanden nadat hij met Leefbaar Rotterdam de stad had veroverd, werd Pim Fortuyn door Volkert van der Graaf vermoord in het Mediapark in Hilversum. Heel Nederland was in shock. Niemand had gedacht dat in ons land een politicus vermoord kon woorden. Maar met Pim Fortuyn was niet alleen een politicus, maar ook het vrije woord vermoord.

Fortuyn begon de dag met een euforisch gevoel. Nog diezelfde ochtend was namelijk in de Volkskrant te lezen dat de LPF de grootste zou worden. En Pim werd premier. Het was nog maar negen dagen tot de parlementsverkiezingen, maar slechts een paar uur later zag de werkelijkheid er heel anders uit.

Na een interview bij 3FM liep hij met DJ Ruud de Wild de studio uit en de parkeerplaats op van het Hilversumse Mediapark. “Toen ik een jaar of 14 was, dacht ik: ik word 86, 87. En dat is nooit meer weggegaan,” zei Fortuyn nog tijdens het interview met Ruud de Wild. Even later, om 18.06 uur, maakten vijf kogels veel te vroeg een eind aan zijn leven.

Het nieuws dat Fortuyn was neergeschoten, bereikte al snel het stadhuis in Rotterdam. Ronald Sørensen zat in een overleg met de overige fractievoorzitters bij toenmalig burgemeester Ivo Opstelten toen er een bode de kamer binnen kwam. Na een klein briefje overhandigd te hebben gekregen van de bode zei de burgemeester: “Dames en heren, ik heb verschrikkelijk nieuws. Pim Fortuyn is neergeschoten.”
Op dat moment wisten ze nog niet dat hij dood was, maar na de televisie aangezet te hebben, werd het al snel duidelijk. In de fractiekamer van Leefbaar Rotterdam kwamen daarna zoveel mogelijk mensen bijeen. Een vraag van toenmalig Leefbaar Rotterdam-raadslid Ineke Sonneveld aan de burgemeester zorgde voor een bijzonder moment. Ze vroeg hem of hij het Onze Vader wilde opzeggen, waarop hij geen moment twijfelde en met de aanwezigen in gebed ging.

Bij zijn huis aan het G.W. Burgerplein kwamen die avond veel mensen bijeen om hun eer te betuigen aan Pim Fortuyn, de man die hun stem vertegenwoordigde tegen de zittende politiek.


De Tolk van het Volk   Als een ingeslapen volk Wakker wordt gekust Door een liefdevolle tolk Die aanmoedigt en niet sust   Als een verdwaald volk Naar huis wordt gelokt Door de bekwame tolk Die weet en niet gokt   Als een verlaten volk De hand wordt gereikt Door de alwetende tolk Die niet schuwt maar kijkt   Als een ontworteld volk Hoort dat het weer aarden mag Van de waarachtige tolk Die zei en deed wat hij dacht   Als een kleurrijk volk In gesprek geraakt Door de welbespraakte tolk Die de vertalingen maakt   Als dan… dit volk… In kennis wordt gesteld Van de moord op de tolk Ja dan… heeft de dader ook een volk geveld…

Jacqueline Duvalois, 22 april 2007Reacties:


Door Rotterdam2012 op 20:35 - Donderdag, 10 mei 2012

Dat was een reden om dit jaar niet te komen werd laaste keer al verbaast dat Abutaleb er was laat staan nu een naambord onthullen wat heeft hij allemaal gezegd over Fortuyn?Was hij niet eens van zijn grootste tegenstanders.Dit is net zo iets als Wethouder Karakus en Burgemeester die samen de moskee op zuuid openen !!


Door Pietrdam op 16:46 - Donderdag, 10 mei 2012

Mooi was de herdenking op het Pim Fortuynplein totdat ik het bericht las op de site van Rijnmond TV dat de Roteb na 2 dagen alle bloemen en kaarten weggegooid hadden, ik kan me dat niet voorstellen dat een bedrijf dat laat doen,hier is geen enkelexcuus voor ook niet van de directeur vab de Roteb.


Door Gerard.van.Diessen op 15:12 - Dinsdag, 08 mei 2012

Video beelden gemaakt tijdens de 10e herdenkingsdag voor Pim Fortuyn staan op http://youtu.be/eVtVGSEVZzM


Door Johan Klaassen op 22:46 - Maandag, 07 mei 2012

Op de CD NEDERLAND IS LEEG die aan Pim werd opgedragen(en die om veiligheidredenen in Frankrijk werd opgenomen verwoordde de zanger ‘Wilfried’(een schuilnaam)het zo:

Altijd tegen de stroming in
Je hele leven lang
Door niemand was je bang te krijgen
Jij ging altijd recht door zee
En bleef je idealen trouw
Geen dreigementen brachten jou tot zwijgen.

Refrein: Links en rechts voorbij
Jij stond steeds vooraan in de rij
Nooit eerder bracht één man bij ons zoveel teweeg
En nu voelt Nederland zo leeg-Nederland is leeg

Jij zei altijd wat je dacht
Men wist waar jij voor stond
Geen blad ooit voor je mond genomen
Nederland is jou nu kwijt
Veel te vroeg ben je gegaan
Het ergste blijft dat men het aan zag komen

Refrein:Links en rechts voorbij
Mede dankzij jou keerde het tij
Je werd vermoord toen men dat in de gaten kreeg
En nu voelt Nederland zo leeg-Nederland is leeg

Vol zal Holland nooit meer zijn
Nu ze jou hebben vermoord
De beste stuurman overboord gesmeten
Jij draaide niet om dingen heen
Vrijheid stond voor jou centraal
Nooit zullen wij jou klare taal vergeten

Refrein: Links en rechts voorbij
Oprecht in alles wat je zei
Een van de weinigen die nergens over zweeg
En nu voelt Nederland zo leeg-Nederland is leeg

Zoals de zanger het verwoordde zo heb ik ook de dagen en weken en maanden na de moord beleeft. Ik heb ervaren hoe gehaat Pim was. Een fotocollage die ik ergens had geplakt als eerbetoon nabij een spoorbaan zodat veel mensen er kennis van konden nemen was na enige tijd vernield en dat was met zo’n grofheid gedaan dat willen jullie niet weten…


Door Pietrdam op 22:06 - Maandag, 07 mei 2012

Ik kan me daar wat bij voorstellen Peter,ook ik had zo het gevoel van hoe hypocriet kan je zijn als je eers iemand vergelijk met een racist en een gevaar voor het land, Als Aboutaleb wijs was geweest had hij de eer aan zich zelf moeten houden en zijn loco burgemeester moeten sturen,
En wat mevrouw Sap betreft ach die neem ik maar met een korrel zout.


Door Peter op 12:54 - Maandag, 07 mei 2012

Ik had gisteren dezelfde bedenkingen bij de herdenking, toen de hr.Aboutaleb
het doek verwijderde van het bord…..
Denk dat alleen de ouderen zich dit nog herinneren…


Door jessica op 10:48 - Maandag, 07 mei 2012

Volgens Jolande Sap was Fortuyn “een gevaarlijke opportunist”. Ben benieuwd wat mevrouw Sap vindt van burgemeester Aboutaleb, die notabene een straatnaambord onthuld heeft voor een vermoord politicus die hij kort voor zijn dood asocieerde met Auschwitz. Hoe opportunistisch moet deze burgemeester Aboutaleb wel niet zijn om zoiets te kunnen doen!. Maar linkse vriendjes val je toch niet af, mevrouw Sap?..........

Dossier: pimrelated

Laatste nieuws