Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 21 maart 2012

Vandaag precies 10 jaar geleden: De Herkansing


Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de lijsttrekkers van de grote landelijke partijen met elkaar in de herkansing gingen, twee weken na het beruchte verkiezingsdebat van 6 maart 2002. Het debat werd georganiseerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het debat tussen de lijsttrekkers Pim Fortuyn (LPF), Ad Melkert (PvdA), Hans Dijkstal (VVD), Jan Peter Balkenende (CDA), Thom de Graaf (D66) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) verliep voor de andere lijsttrekkers beter dan het debat na de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart. Ook de sfeer was beter. Fortuyn was opnieuw veel aan het woord maar werd dit keer meer van repliek gediend, met name door Balkenende en Rosenmöller.

Aan het eind van het debat, toen de camera’s uit waren en studenten vragen mochten stellen, veranderde de sfeer. Rosenmöller verweet Fortuyn het inhoudelijke debat uit de weg te gaan: “Als je aangevallen wordt op je zwakke punten, ga je er niet op in en ga je theater maken.” Deze opmerking werd door de studenten beantwoord met een luid applaus, waarop Fortuyn zichtbaar gekwetst zijn microfoontje afdeed en aanstalten maakte om het debat te verlaten. Uiteindelijk is hij toch blijven zitten, maar weigerde hij de uitgestoken hand van Rosenmöller.

Bekijk hier het debat (deel 1/3; vanaf 1:30 min)

Deel 2/3
Deel 3/3

Ach mens, ga toch koken
Na afloop van het debat deed Fortuyn tegen journaliste Wouke van Scherrenburg de legendarische uitspraak: “Mevrouw, ga lekker naar huis, koken. Veel beter.” Later zijn deze woorden door het publiek en de media overgenomen als ‘Ach mens, ga toch koken.’

Reacties:


Door GeborenRotterdam op 16:14 - Dinsdag, 27 maart 2012

Je moet maar zo denken ze hebben hem vermoord omdat ze jaloers waren op zijn talenten!


Door Johan Klaassen op 23:17 - Donderdag, 22 maart 2012

Pakken wilden ze hem zo en zo. De ‘Eichman’ en ‘kale neet’ en wat nog meer idiote benamingen (s) links gaf aan Pim moest het veld ruimen…


Door Ronald Sorensen op 22:03 - Donderdag, 22 maart 2012

Dat handje aanbieden na afloop was al bekend bij de t.v. makers (regisseur?)
Pim dacht dat de uitzending was afgelopen, maar de camera draaide door. 
Hij kon niet in het debat “gepakt” worden, dus dan maar anders.


Door Johan Klaassen op 12:06 - Donderdag, 22 maart 2012

Ja ik herinner me dit nog heel goed

Dossier: pimrelated

Laatste nieuws