Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 24 april 2019

’Van het gas af is veel te duur’


Bron: De Telegraaf, 24 april. Door: De Rotterdamse redactie.

De verduurzaming van Rotterdamse huishoudens kost te veel geld en levert te weinig op; en moet daarom worden gestaakt tot er een nationaal akkoord is. Dat stelt Leefbaar Rotterdam.

Waar in Duitsland bijna negenhonderd euro subsidie wordt gegeven als iemand overstapt naar een gasaansluiting, wordt diezelfde aansluiting in Nederland in hoog tempo uit huizen verjaagd.

Rotterdam is zelfs koploper van de grote steden wanneer het gaat om nieuwe huizen zonder gasaansluiting, zo blijkt uit cijfers van netbeheerder Stedin. Negentig procent van de nieuw aangevraagde aansluitingen is gasloos.

Waanzin, volgens Leefbaar Rotterdam-raadslid Geert Koster. „Gas wordt aan de Duitsers als schone lange-termijnoplossing verkocht.’’

Daarbovenop komt een gerechtelijke uitspraak in Amsterdam, waar een corporatie werd teruggefloten om een wijk van het gas af te halen omdat ’er geen enkele garantie is dat de beloofde energiebesparing gehaald kan worden’, stelt Koster.

De energierekening naar nul terugbrengen, zoals de Amsterdamse corporatie stelde, is onhaalbaar, meent hij. Bovendien komen alle plannen, zowel landelijk als lokaal, op het bordje terecht van de burger die zich voor enorme uitgaven gesteld ziet.

Koster heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur, omdat hij inzichtelijk wil hebben hoe het college het ’voor Rotterdammers tastbaar gaat maken welke kosten er verbonden zijn aan het van het gas halen van hun woning’.

„We gaan te hard, dat is levensgevaarlijk. We moeten niet voorop lopen maar het nationaal akkoord afwachten.”

Laatste nieuws