Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 19 december 2018

‘Tuig op straat door lege knip’


Bron: De Telegraaf, 19 december 2018. Door Maarten Ritman.

Potentieel zeer gewelddadige jongeren lopen onbegeleid op straat rond omdat het geld in de gespecialiseerde jeugdzorg in de regio op is.

Dat stelt Leefbaar Rotterdam. Raadslid Tanya Hoogwerf heeft van hulpverleners te horen gekregen dat de ‘afgelopen twee maanden geen nieuwe trajecten meer worden ingekocht en zelfs lopende trajecten worden afgebroken’. “Niet alleen heel erg voor de jongeren in kwestie, maar ook een probleem voor de samenleving”, stelt Hoogwerf. Het gaat hier om de zogeheten ‘zware gevallen’, van jongeren die door de rechter zijn verplicht een traject in te gaan tot jongeren die dreigen te radicaliseren. “Potentieel zeer gewelddadige jongeren, met ernstige risicoprofielen op het gebied van onder andere geweld, loverboy-praktijken en radicalisering lopen daardoor onbehandeld op straat”, stelt het raadslid.

Daarom dient ze vandaag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. “We moeten als acute oplossing voor meer geld zorgen, maar daarnaast ook aan een structurele oplossing werken. Want in het nieuwe jaar komt weer budget vrij, maar zonder iets te doen hebben we eind volgend jaar hetzelfde probleem.”

De gespecialiseerde jeugdzorg is via een aanbesteding door de samenwerkende gemeenten jeugdhulp Rijnmond in de markt gezet. Er wordt sinds dit jaar gewerkt met ‘resultaatgerichte inkoop van jeugdhulp’. Een hoofdaannemer huurt andere partijen in en Hoogwerf vermoedt dat er door de marktwerking geld verdwijnt dat voor de zorg bedoeld is.
“De marges die worden doorberekend voor zelfs administratieve taken zijn aanzienlijk en die moeten worden teruggedrongen. De perverse prikkel van aanbesteden werkt hier niet.”
Voor dit jaar dreigen de samenwerkende gemeenten tegen een tekort van 15 miljoen euro aan te lopen voor de jeugdhulp. Verantwoordelijk wethouder in Rotterdam Judith Bokhove heeft namens de gemeenten een smeekbede naar ‘oude bekende’ en zorgminister Hugo de Jonge gestuurd voor een oplossing.

Bokhove rept over ‘een knellende situatie’ en een toename van jongeren die jeugdhulp nodig hebben. Toch zijn lokale politici niet op de hoogte gebracht over de stand van zaken in de gespecialiseerde jeugdzorg. Dat irriteert Hoogwerf. “We hebben het uit het veld moeten vernemen, we zijn niet ge├»nformeerd. En niemand heeft aan de bel getrokken.” Wat haar betreft moet de gespecialiseerde jeugdzorg uit de marktwerking worden gehaald om te zorgen dat het beter gaat werken. “Jongeren die voorheen in beeld waren zijn dat niet meer. Ook jongeren die een maatregel opgelegd hebben gekregen van een rechter krijgen geen hulp. Het huidige systeem werkt niet.”

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws