Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 02 juli 2019

‘Train hotel in zien foute gast’


Bron: De Telegraaf. Door: Gerda Frankenhuis.

Rotterdam - Hotelpersoneel in Rotterdam moet getraind worden om mensenhandel of verdachte situaties met kinderen te herkennen. Het plan is van Leefbaar Rotterdam naar aanleiding van de verontruste vermissing van de 12-jarige Rotterdamse scholiere Hania die met een 49-jarige Amerikaan in het Hilton Hotel in de Maasstad bleek te zitten.

,,Hotels hebben een belangrijke rol in de stad en hebben de mogelijkheid om een vinger aan de pols te houden. We hebben dat eerder gezien in het onderzoek over seksueel geweld in het Rotterdamse uitgaansleven. Het komt voor dat vrouwen door groepen mannen in hotelkamers worden verkracht. Ook slachtoffers van loverboys worden vaak uitgebuit in hotels. Er valt nog veel te winnen als hotelpersoneel zodanig wordt opgeleid om met probleemsituaties om te gaan en om die te herkennen”, zegt raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam.

Volgens de politica zijn er zoals bij het geval van Hania gaten gevallen. ,,Het is nu tijd om die te dichten. Een meisje heeft een dag lang bij een roofdier op een hotelkamer kunnen zitten zonder dat dat is opgevallen bij hotelpersoneel. Dat terwijl er wel toezicht is en camera’s hangen.” Hoogwerf pleit dat in het geval van een Amber Alert, zoals ook werd uitgedaan na de vermissing van de tiener, hotels meteen kijken of er niet iemand bij hen verblijft die aan de verspreide gegevens en of foto’s voldoet. ,,Een hotelmanager leest ook kranten en volgt social media. Het kan een voordeel zijn als zij ook in hun eigen bedrijf kijken.”

Volgens het raadslid is een training voor hotelpersoneel geen overbodige luxe om het in de stad veiliger te maken. ,,De training zou door de politieacademie gegeven kunnen worden of door een coördinator mensenhandel. Daar zouden ze kunnen leren hoe ze signalen van mensenhandel zoals slachtoffers van loverboys of verdachte situaties met kinderen te herkennen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld als ze vermoeden dat er iets aan de hand is de gasten even in de wachtkamer plaats laten nemen om vervolgens de politie te bellen”, stelt Hoogwerf voor.

Het project ‘Herkenning signalen mensenhandel op Rotterdam The Hague Airport (RTHA)’ van het Openbaar Ministerie waarbij medewerkers van de luchthaven trainingen gaan volgen om signalen van seksuele uitbuiting te herkennen, mag wat het raadslid betreft ook in hotels gegeven worden. ,,Hotels kunnen een schakel zijn om het probleem aan te pakken. Ze kunnen echt iets doen aan dit soort situaties als mensenhandel of zoals in het geval van de Rotterdamse scholiere.”

Leefbaar Rotterdam gaat vragen aan het college van burgemeester en wethouders stellen om de training tot uitvoer te krijgen.

Laatste nieuws