Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 20 mei 2020

Toch zeven ton aan LVV kwijt


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - De opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers kost Rotterdam een krappe zeven ton terwijl er was aangegeven dat het geen cent zou kosten.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck heeft schriftelijke vragen ingediend bij het Rotterdamse stadsbestuur nadat hij bij toeval erachter kwam dat de gemeente vorig jaar 692.000 euro heeft uitgetrokken voor de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), de opvolger van Bed, Bad en Brood.

Uit eerdere beantwoording van schriftelijke vragen van zijn hand was juist op te maken dat de gemeente geen cent kwijt zou zijn aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Vanuit het Rijk zou 2,48 miljoen euro komen terwijl de kosten waren begroot op 2,51 miljoen euro. Dat waren de kosten bij een volledige bezetting van alle 117 bedden. ’De werkelijke kosten over 2019 vallen waarschijnlijk lager uit als gevolg van een lagere bezettingsgraad’, stelde het college nog in oktober vorig jaar.

Locoburgemeester Bert Wijbenga deed er een maand later nog een schepje bovenop door te stellen dat ’alle kosten Bed, Bad en Brood nu worden betaald door het Rijk’. Dat blijkt niet een juiste weergave te zijn geweest. In de jaarrekening staat een post van 692.000 euro opgenomen voor de LVV.

„Het informeren en schrijven van een brief hierover toen dat een maand later helemaal niet zo bleek te zijn, is schijnbaar te veel gevraagd”, briest Van Elck. „Hiermee is de raad een rad voor de ogen gedraaid.”

Verkwisting van gemeenschapsgeld, noemt het raadslid het. „Leefbaar Rotterdam is geschokt en ziedend dat Rotterdam in 2019 maar liefst 692.000 euro in de LVV heeft gestoken ten behoeve van opvang en zakgeld aan illegalen die hier helemaal niet behoren te zijn.”

Daarom moet subiet de stekker uit de LVV worden getrokken. „Het stadsbestuur moet een einde aan deze farce maken door te stoppen met de LVV en te stoppen met het verjubelen van tonnen aan illegalen.”

Laatste nieuws