Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 21 december 2018

Tik op de vingers voor wethouder Wijbenga na ‘onhandige uitspraak’


Bron: AD, 20 december 2018. Door Antti Liukku.

De Rotterdamse oppositiepartijen hebben een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Bert Wijbenga (integratie, VVD). De reden is een uitspraak in De Volkskrant van vandaag, in een interview zegt hij klaar te zijn met oppositiepartijen Leefbaar, Denk en Nida. "Voor deze partijen deug je niet als je niet 100 procent doet wat zij eisen. Daar ben ik wel klaar mee, en de rest van het college."

Leefbaar-leider Joost Eerdmans noemde dit ‘zeer ongepast’. ,,Verwerpelijk, dit kan echt niet. U bent het juist die polariseert.’’ Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle noemde dit ‘een loco-burgemeester onwaardig’. ,,Wij hebben u geen racist genoemd. U liegt gewoon!’’ Wijbenga weigerde excuses te maken. ,,We zijn klaar met de extremen, klaar met de toon van onverdraagzaamheid, dat is de boodschap. Het recente Zwarte Piet-debat was een dieptepunt. Er vielen termen als racisme, wegkijken en hulppieten in het college.’’

Wel zei hij te betreuren dat hij specifieke partijen heeft genoemd. ,,Dat ervaren deze partijen als onredelijk , dat brengt scherpte die niet gewenst is. Dat is onhandig geweest. Mijn missie is juist dat deze stad wat ontspannender wordt.’’

Dat was onvoldoende voor de oppositie. Eerdmans van Leefbaar: ,,Het is zeer de vraag of deze wethouder op de juiste stoel zit, hij mist politieke sensitiviteit. Het is onaanvaardbaar dat hij zegt klaar te zijn met een groot deel van de gemeenteraad.’’ Namens Leefbaar, Denk, Nida, SP, 50Plus en Partij voor de Dieren diende hij een motie van afkeuring in.

Van alle oppositiepartijen steunde PVV de motie niet. Fractievoorzitter Maurice Meeuwissen noemde Wijbenga weliswaar een ‘wegkijk-wethouder’, maar zag desalniettemin ruimte voor verbetering.

VVD-leider Vincent Karremans noemde de oppositie ‘roomser dan de paus’. ,,En deze motie bewijst het gelijk van zijn uitspraak: blijkbaar deug je niet als je niet 100 procent doet wat deze partijen eisen.‘’ CDA-fractievoorzitter Christine Eskes was teleurgesteld. ,,Dit is een ongelooflijk zwaar instrument, dit zet echt een kras op het functioneren van de wethouder.’’ De motie, die overigens minder zwaarwegend is dan een motie van wantrouwen, haalde geen meerderheid.

Laatste nieuws