Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 22 februari 2019

Tik op de vingers voor Bokhove


Wethouder Judith Bokhove kreeg gisteren een flinke tik op de vingers. Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf had ontdekt dat de Gemeente Rotterdam in het kader van de de aanpak schadelijke praktijken een partnerschap was aangegaan met advocatenkantoor El Hannouche waarvan de eigenaar openlijk pleit voor religieuze arbitragecommissies naar voorbeeld van de Britse sharia counclis. Net als Hoogwerf vond een grote meerderheid van de gemeenteraad dat het onacceptabel is dat een gemeentelijke partner zich voor dergelijke arbitragecommissies uitspreekt. Van de coalitiepartijen namen alleen Bokhoves eigen GroenLinks en de eenpersoonsfractie CU/SGP genoegen met het zwakke verweer van de wethouder.

De wethouder kan deze motie in principe vandaag al uitvoeren. Kwestie van briefje sturen aan dit advocatenkantoor en dit kantoor als partner verwijderen van de website van de gemeente
Dat laatste was vandaag helaas nog niet gebeurd. Bokhove zal begrijpen dat we de uitvoering van deze motie uitermate scherp zullen volgen.

Lees hieronder het artikel van Monica Beek in het AD van vandaag.

Gemeente moet samenwerking met ‘sharia-advocaat’ stoppen

Wethouder Judith Bokhove (taal, jeugdzorg) moet de samenwerking met advocatenkantoor El Hannouche beëindigen. Daar heeft de raad op initiatief van Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) tijdens de raadsvergadering een motie over aangenomen.

De gemeente werkte samen met onder meer El Hannouche om deskundigheid in huis te halen voor de aanpak van schadelijke traditionele ‘cultuurpraktijken‘; vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken bijvoorbeeld. Het advocatenkantoor zat in de werkgroep (H)echt Verbonden over huwelijkse gevangenschap en had bij de lancering van de campagne een prominente plek op het podium. De eigenaar van het advocatenkantoor, naamgever El Hounnouche, pleit echter openlijk voor sharia rechtspraak. ,,Die is funest voor de rechten, zelfbeschikking en vrijheden van vrouwen’’, zegt Hoogwerf. ,,En precies zo iemand geeft deze gemeente een podium.’’ Wethouder Bokhove (GroenLinks) verdedigde de keus voor El Hannouche door te wijzen op de expertise die het advocatenkantoor met zich meebrengt. En, nee, ze had het achteraf niet anders gedaan, zei ze desgevraagd.

Onderdrukking
Hoogwerf noemt het onacceptabel dat een gemeentelijke partner die betrokken is bij de aanpak van schadelijke religieuze praktijken zich voor zulke sharia rechtspraak uitspreekt. Hoogwerf kreeg steun van onder meer D66. ,,Voor de beeldvorming is dit inderdaad niet goed’’, zei raadslid Ingrid van Wifferen. Ook kreeg Hoogwerf het voor elkaar dat Femmes for Freedom betrokken wordt bij de gemeentelijke aanpak van schadelijke traditionele praktijken. De organisatie die zich inzet tegen de onderdrukking van vrouwen was tot grote verbazing van Hoogwerf nooit aan tafel uitgenodigd door de gemeente. ,,Deze organisatie kan een dosis broodnodige en objectieve ervaringsdeskundigheid toevoegen aan de huidige groep van veelal religieuze netwerkpartners’’, stelt Hoogwerf. 

Laatste nieuws