Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 21 juli 2017

Terugkijken: Michel van Elck bij EenVandaag


Het aantal Albanezen dat via Hoek van Holland illegaal naar het Verenigd Koninkrijk probeert te reizen neemt toe, met overlast en het opslorpen van marechaussee- en politiecapaciteit tot gevolg. Daarnaast kost het de transportsector veel geld door beveiligingsmaatregelen, vertraging en schade aan vrachtwagens. Raadslid Michel van Elck vraagt namens Leefbaar Rotterdam al geruime tijd aandacht voor deze problematiek. Voor hem is het duidelijk: de grenzen moeten dicht en tot die tijd zijn intensieve handhaving en gebiedsverboden nodig. Gisteren lichtte hij het standpunt van Leefbaar Rotterdam toe in een reportage van EenVandaag.

Toename illegale immigranten
Uit cijfers van de Marechaussee blijkt dat in 2016 maar liefst 1.280 illegalen werden betrapt toen zij via Nederlandse zeehavens het Kanaal richting het Verenigd Koninkrijk probeerden over te steken. De meesten (730) waagden hun poging via Hoek van Holland. Dit jaar staat de teller al op 580 personen. In bijna zeventig procent van de gevallen gaat het om Albanezen, die vaak met een goedkope vlucht van Transavia vanaf Tirana naar Schiphol zijn gevlogen. In Hoek van Holland aangekomen proberen zij zich te verschansen in vrachtwagens die in de rij voor de veerboot staan te wachten. Veel van hen zouden zich schuilhouden in oude bunkers in het duingebied totdat zij hun kans schoon zien.

Europese open grenzenbeleid rampzalig
Een koud kunstje voor veel Albanezen, zo geeft Van Elck aan in de reportage van EenVandaag: “Het is natuurlijk hartstikke makkelijk om even het vliegtuig te nemen, hier uit te stappen, naar Hoek van Holland te gaan en dan in zo’n vrachtwagen te klimmen. Dat er goedkope vliegtickets zijn, daar zal niemand van wakker van liggen. Maar iedereen weet dat die Albanezen hier niet voor het strand komen”. Van Elck laakt daarnaast ook het Europese open grenzenbeleid: “Volgens Europese regelgeving mogen Albanezen drie maanden in Nederland verblijven. De politie kan dus pas ingrijpen als ze een strafbaar feit begaan, terwijl het zo klaar als een klontje is wat ze komen doen. Zo ontstaat een kat-en-muisspel. Marechaussee en politie hebben de handen vol aan het in de gaten houden van de Albanezen. Laten we niet vergeten dat die inzet ten koste gaat van andere taken. Ook Stena Line is er heel druk mee. Ondertussen wordt het allemaal maar op zijn beloop gelaten omdat de grenzen open staan en niemand het probleem écht aan lijkt te willen pakken”.

Korte metten
Van Elck heeft de afgelopen maanden diverse voorstellen gedaan om korte metten te maken met de overlast in Hoek van Holland. “De beste oplossing is natuurlijk het sluiten van de grenzen, maar dat is helaas een illusie onder Rutte. Daarom heeft Leefbaar Rotterdam onder andere voorgesteld het aantal speurhonden van de Marechaussee uit te breiden. Ook pleiten wij voor gebiedsverboden voor alle opgepakte personen, zodat zij na hun uitzetting niet vrolijk opnieuw voor drie maanden terug kunnen komen”. Daarnaast reist burgemeester Aboutaleb op aansporing van Leefbaar Rotterdam na de zomer af richting Albanië. “Wij hebben tegen hem gezegd: staatssecretaris Dijkhoff doet niets, dus ga zelf eens die kant op om Albanezen duidelijk te maken dat het kansloos is om te komen. Vertel ze dat ze direct opgepakt worden. Dat is de enige manier om de stroom verder in te dammen. Goed dat de burgemeester die handschoen oppakt”, aldus Van Elck tegenover EenVandaag.

- Bekijk HIER de reportage van EenVandaag
- Bekijk HIER het item met Van Elck op het Albanese journaal
- Lees HIER het uitgebreide verslag van EenVandaag over de situatie in Hoek van Holland

Laatste nieuws