Home > Informatie > Nieuwsberichten
Zaterdag, 19 januari 2019

Terugblik op geslaagde nieuwjaarsreceptie


Afgelopen zondag vierde Leefbaar Rotterdam haar traditionele nieuwjaarsreceptie. In Café De Gouden Leeuw, in de schaduw van de Van Brienenoordbrug in het mooie IJsselmonde, werd geproost op 2019 en de aftrap gegeven van het nieuwe politieke jaar. Een jaar waarin de wankele Rotterdamse monstercoalitie van VVD, PvdA, D66, GroenLinks, CDA en CU/SGP zijn borst nat kan maken.

Bewogen, succesvol en teleurstellend jaar
De vele aanwezigen in het gezellige café werden eerst toegesproken door partijvoorzitter Ronald Buijt. Hij blikte terug op een voor Leefbaar Rotterdam zeer bewogen, succesvol en tegelijkertijd teleurstellend 2018. Na vier jaar vuile handen maken in het stadsbestuur, nieuwe concurrenten die het Rotterdamse politieke speelveld betraden en een stevige verkiezingscampagne die de landelijke media domineerde, werd Leefbaar Rotterdam op 21 maart met 11 zetels opnieuw veruit de grootste partij van de stad. Een resultaat om enorm trots op te zijn. Des te groter was de kater toen de gevestigde orde, bestaande uit VVD, PvdA, D66, GroenLinks, CDA en CU/SGP bij elkaar op schoot kropen om de wil van de Rotterdammers te dwarsbomen. De opgave die Ronald schetste was dan ook duidelijk: samen met zijn nieuwe collega-bestuursleden Ingeborg Hoogveld, Pieter van Hoof, Johanneke Mulder, Bart van Drunen en Simon Fortuyn bouwen aan een Leefbaar Rotterdam dat in 2022 zó groot wordt dat niemand nog om ons heen kan. “Met welke klotesmoes dan ook”, aldus Ronald.

Rotterdammers verdienen beter
Daarna was het woord aan partijleider en fractievoorzitter Joost Eerdmans. Na een half jaar in de oppositie is de conclusie wat hem betreft duidelijk: de Rotterdammers krijgen niet wat ze verdienen. “Door ons veruit de grootste te maken lieten de kiezers weten dat veiligheid topprioriteit moet blijven. In plaats daarvan kregen ze een stadsbestuur dat Plan Oost afschaft en de geweldsgolf die over de stad trekt als een populistisch bühnepraatje van Leefbaar afschildert. De kiezers stemden ook voor een warm en sociaal beleid voor ouderen en zieken. Ze kregen echter een stadsbestuur dat voor 55 miljoen aan asociale bezuinigingen over chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en zorgpersoneel uitstort. De Rotterdammers stemden voor lagere lasten, maar kregen er de VVD voor terug die automobilisten als melkkoe gebruikt, de afvalstoffenheffing voor gezinnen verhoogt en zelfs de gehandicaptenparkeerkaart duurder maakt. De Rotterdammers kozen voor een stevig integratiebeleid, maar kregen een college dat de mond vol heeft van diversiteit, tolerantie en acceptatie. Alsof de klok twintig jaar is teruggedraaid”.

Knokken voor een beter Rotterdam
Voor Eerdmans is het helder: Rotterdam heeft Leefbaar keihard nodig. “Daarom werken we er met zijn elven in de fractie keihard aan om Rotterdam in de goede richting te duwen.  Met onze Caroline, die zich er iedere dag inzet voor een sociale stad, waarin alle Rotterdammers de zorg krijgen die zij nodig hebben en die opkomt voor kwetsbare stadsgenoten die verstrikt raken in het bureaucratische web van de gemeente. Met onze Michel, de onbetwiste ouderenkampioen. Altijd op de bres voor de mensen die deze stad hebben opgebouwd, tegen de asociale zorgbezuinigingen van dit college en tegen de asielwaanzin die Rotterdammers door de strot wordt geduwd. Met onze Jari, die knokt voor scholen waar niet de raddraaiers en de pesters, maar de goedwillende leerlingen en de docenten de dienst uitmaken en vindt dat cultuur niet iets voor de ‘happy few’ mag zijn. Met onze Tanya, die Leefbaar Rotterdam met haar glasheldere integratieboodschap en haar strijd voor vrouwenrechten landelijke allure geeft. Die door de hele raad wordt verguisd als ze Rotterdam een broeinest van radicalisering noemt, maar het gelijk keer op keer aan haar zijde heeft. Met onze Ehsan, die opkomt voor de werkende armen in deze stad en door wiens talloze debatten, vragen en voorstellen nu ZELFS de PvdA Turkse bijstandsfraude een probleem vindt. Dan moet je van goeden huize komen. Met onze Benvenido, Koning Buitenruimte en Kolonel Oost. De man voor wie klein leed van Rotterdammers nooit te klein is om mee aan de slag te gaan. De man die niet zal rusten tot iedere stoeptegel in deze stad recht ligt en er geen zwerfvuil meer te bekennen is. Met onze Geert, die in recordtempo een autoriteit is geworden op het klimaatdossier en die zich verzet tegen de geldverslindende en megalomane energietransitie die gewone Rotterdammers keihard in de portemonnee zal raken. Met onze Robert, de nestor van de raad die zich inzet voor werkgelegenheid door ondernemers vrij baan te geven in plaats van te betuttelen en te belasten. Die vindt dat duurzaamheid niet duur, maar rendabel moet zijn. Met onze Maarten, die de PvdA alle hoeken van de kamer laat zien op het woningbouwdossier. Die de middenklasse aan Rotterdam wil binden in plaats van de stad uit te jagen. En die niet zoals het college de Rotterdamwet wil afbreken, maar juist wil uitbreiden! En natuurlijk met onze eigen rekenmeester Gerben. De schrik van iedere wethouder die zijn dossier niet tot achter de komma beheerst. Die staat voor een kleine en efficiënte gemeentelijke organisatie zonder geldsmijterij en topsalarissen.”

Tot slot deed Eerdmans een belofte aan de Rotterdamse kiezer. Hij kondigde aan dat Leefbaar Rotterdam, ongeacht de persoon, in 2020 niet zal instemmen met een nieuwe burgemeester als deze geen mandaat van de Rotterdamse bevolking krijgt. Dit geldt ook voor een eventuele derde termijn van de huidige burgemeester Aboutaleb. “Het is bizar en hopeloos achterhaald dat mensen in dit land nog altijd niet hun eigen burgervader kunnen kiezen. Het benoemingencircuit in de achterkamertjes moet écht afgelopen zijn.”

Zwaar jaar voor college
De slotsom was duidelijk: Eerdmans voorziet een zwaar jaar voor het wankele stadsbestuur. Zowel door interne irritaties en strijdjes die anoniem via de media worden uitgevochten als door de stevige oppositie van Leefbaar Rotterdam. “Want het college mag dan weliswaar klaar zijn met Leefbaar Rotterdam”, zo verwees Eerdmans naar de uitspraken van wethouder Wijbenga, “wij zijn nog lang niet klaar met dit college!”

Leefbaar Rotterdam dankt het personeel van De Gouden Leeuw voor de gastvrijheid en alle aanwezigen voor hun komst!

Laatste nieuws