Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 02 september 2020

Tanya Hoogwerf: Vanaf nu moet er een normale omgang komen met Acato


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Zorgvergoedingen voor dagbesteding voor kinderen met autisme bij Acato worden sinds twee maanden niet meer betaald door de gemeente Rotterdam. Dat terwijl de gemeente al op de vingers is getikt voor onbehoorlijke gedrag.

Volgende week bespreekt de gemeenteraad het rapport van de Ombudsman over Acato en de gemeente. Acato is een kleinschalige onderwijsinstelling met dagbesteding voor kinderen die nergens terecht konden en thuis zaten.

Doordat het een volledig nieuw concept was paste het nergens binnen bestaande kaders, maar in plaats van hulp die werd gevraagd bij de gemeente werd de zaak opgedoekt. Dat traject duurde ook nog eens anderhalf jaar.

Tot woede van een deel van de gemeenteraad. Want de doorstart onder gemeentelijke vlag is bij lange na niet zo’n succes als Acato was. Het merendeel van de kinderen zit sindsdien weer thuis. Het bezorgde de verantwoordelijk wethouders Judith Bokhove (Jeugd) en Said Kasmi (Onderwijs) een unanieme motie van treurnis omdat ze de gemeenteraad ook nog eens verkeerd hadden geinformeerd in het hele proces.

Nu heeft het er schijn van dat de gemeente nog steeds Acato tegenwerkt. In een brandbrief maakt de instelling gewag van afgekeurde aanvragen voor persoonsgebonden budget om bij Acato aan de slag te kunnen.

Via een onderaannemer ging het lang goed maar dat is sinds twee maanden ook voorbij. „De moeder van een nieuwe leerling kreeg deze zomer ineens te horen dat dagbesteding bij Acato via Citykids niet mocht. De wijkteammedewerker vertelde de moeder dat ze direct voor Acato moest aanvragen, maar dat het dan waarschijnlijk zou worden afgewezen”, zo schrijf Sas Boot namens Acato.

Naast opheldering over de kwestie vraagt ze ook om opheldering waarom over zulke drastische veranderingen niet is gecommuniceerd vanuit de gemeente, juist een van de kritiekpunten van de Ombudsman waarvan de gemeente had gezegd het beter te gaan doen.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf is het gemeentelijke gepruts zat. „Vanaf nu moet er een normale omgang komen met Acato. De gemeente moet excuses aanbieden aan de ouders en de kinderen voor de hele gang van zaken.”

Daarnaast wil ze bij het debat opheldering over de kosten die de gemeente zelf heeft gemaakt en hoe rendabel het is. „Er zitten nog maar zes kinderen op de nieuwe locatie, heel veel zit thuis. Hoeveel kost dat?”

Laatste nieuws