Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 16 januari 2020

Tanya Hoogwerf: ‘Jongeren spreken over jeugdhulp’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Adrianne de Koning.

Rotterdam moet minstens twee keer per jaar met jongeren, ouders, advocaten, kinderrechters en andere betrokkenen spreken om te horen hoe het gaat met de jeugdhulp. Dit voorstel van Tanya Hoogwerf (Leefbaar) krijgt veel steun van andere raadsleden.

Het Leefbaarraadslid wil zo voorkomen dat de papieren werkelijkheid en hoe het werkelijk gaat in de jeugdzorg te veel uit elkaar lopen. ,,We moeten niet de wethouder, de ambtenaren en de instellingen vragen hoe het gaat, maar de mensen die daadwerkelijk met de jeugdhulp te maken hebben. De jongeren bijvoorbeeld, hun ouders, maar ook de advocaten die betrokken zijn bij rechtszaken over kinderen en kinderrechters. Want je ziet dat de praktijk weerbarstiger is dan wat op papier staat’‘, zegt Hoogwerf, die zich afgelopen jaar zeer kritisch toonde. ,,Als het nodig is, moeten bijvoorbeeld hulpverleners anoniem hun verhaal kunnen doen. Dit moet bij een onafhankelijk persoon, die niet onderdeel is van de gemeente Rotterdam.’‘

De Rotterdamse raad onderzocht verleden jaar zelf de jeugdhulp. De conclusie: de hulp aan Rotterdamse jongeren met problemen is in een ‘neerwaartse spiraal’ gekomen door onder meer bezuinigingen, concurrentie, bureaucratie en de manier waarop de zorg door de gemeente is ingericht. Er wordt te lang ‘aangemodderd’ bij kinderen die ingewikkelde problemen hebben, waardoor de situatie verslechtert, zo was de conclusie.

Wethouder Judith Bokhove belooft met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Het voorstel dat gemaakt werd na het onderzoek staat eind deze maand op de agenda. Het is uniek dat de Rotterdamse politiek zelf zo met een onderwerp aan de slag is gegaan.

Hoogwerf wil van nabij volgen of het beter gaat. De Rotterdamse wethouder steunt dit idee. Zeker jongeren moeten hierbij ook een stem krijgen, aldus andere raadsleden.

De Kinderombudsman stelde verleden jaar dat jongeren te weinig worden betrokken in de discussie over wat er beter moet in de jeugdhulp. Bij het onderzoek van de raad werd echter niet met hen gesproken. De vier jongeren die gisteren de vergadering van de Rotterdamse gemeenteraad volgden, werd hiervoor excuses aangeboden.

Verleden jaar sprak Stans Goudsmit voor een onderzoek wel met de jongeren. Zij werd toen geraakt door de eenzaamheid van de jongeren, die soms maanden moeten wachten op hulp. Zij hebben het gevoel er alleen voor te staan. Maar, zo waarschuwde zij, de wachtlijsten zorgen er niet alleen voor dat de problemen van de jongere verergeren, maar ook dat het hele gezin ontwricht raakt.

Laatste nieuws