Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 15 januari 2020

Tanya Hoogwerf: Bijeenkomst ’schimmig’


Bron: De Telegraaf. Door: De Rotterdamse redactie.

Rotterdam - Er moet een onafhankelijke waarnemer worden gestuurd naar een voorbereidingsbijeenkomst voor moskeebestuurders in Rotterdam voorafgaand aan een parlementaire enquête.

Dat bepleit Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf in schriftelijke vragen die ze vandaag indient bij het Rotterdamse stadsbestuur. De Moslimjongerenvereniging Verenigd in Rechtvaardigheid (MVIR) houdt zondag de bijeenkomst in het pand van de islamitische universiteit aan de Bergsingel.

Een hoogleraar ’cross-cultureel recht’ Tom Zwart en moslimbekeerling Joram van Klaveren geven voorlichting over ’de politieke, juridische en religieuze achtergrond van de ondervraging’. De bijeenkomst is bestemd voor moskeebestuurders die zijn opgeroepen door de Parlementaire Ondervragingscommissie Ongewenste Beïnvloeding uit Onvrije Landen (POCOB). Volgende maand beginnen de verhoren.

„De enquête is bedoeld om inzicht te krijgen in invloed van onvrije landen, maar het doel van de bijeenkomst lijkt erop alles schimmig te houden”, verzucht Hoogwerf.

Daarom wil ze een waarnemer van de POCOB bij de bijeenkomst hebben, om te voorkomen dat ’een gelijkgeschakeld en juridisch dichtgetikt verhaal wordt geconstrueerd’.

Ze verzet zich al langer tegen de invloeden uit onvrije landen, zoals een moskee die een half miljoen euro ophaalt bij de leden die niet veel te spenderen hebben voor een nieuw pand. Dat geld komt volgens Hoogwerf eerder uit omstreden hoek, waardoor extremistisch gedachtegoed een ingang krijgt.

Laatste nieuws