Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 20 december 2017

Succes in strijd tegen ondermijning


Rotterdam wordt veiliger, maar sommige wijken blijven achter. In die wijken, vooral op Zuid en in Delfshaven, zien we het op grote schaal witwassen van crimineel geld verkregen uit drugshandel, zwendel en fraude. Daar wordt nu met succes extra op ingezet dankzij een motie van Leefbaar Rotterdam.

In het voorjaar vroeg Leefbaar Rotterdam om extra inzet op dit punt.  Op Zuid en in de Spaanse Polder wemelt het van de marginale en malafide bedrijfjes die alleen maar bestaan om criminele zaken te faciliteren of geld wit te wassen. Ondermijning is een vrij onzichtbaar fenomeen, maar wel een fenomeen dat de rechtsstaat in haar fundamenten aantast. Schattingen van politie en justitie lopen al snel in de miljarden euro’s die hierin omgaan.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak zagen we afgelopen vrijdag in Rotterdam-West, waar vier mannen werden aangehouden die in het bezit waren van wapens en drugs. De politie kwam de mannen op het spoor bij een grote controle van garages, die geregeld als dekmantel voor drugshandel fungeren.

De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een gezamenlijk aanpak met de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Hierbij ligt de focus zowel op gebieden zoals Rotterdam-Zuid, Rotterdam-West, de Spaanse Polder als op thema’s als drugscriminaliteit, financieel-economische delicten, horeca en vastgoed. Bij de aanpak wil Rotterdam ondermijnende criminaliteit tijdig signaleren, aanpakken en voorkomen

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws