Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 17 september 2020

’Stop historische energieblunder’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Er moet eindelijk een overzicht komen van de kosten voor Rotterdamse huiseigenaren om verplicht van het gas af te gaan. Dat eist Leefbaar Rotterdam nadat een Rotterdamse hoogleraar ’transitiekunde’ op had gebiecht zijn woning voor een ton te hebben verspijkerd maar dat hij nog steeds niet zonder gas kan.

Al sinds de bekendmaking van de plannen om in Rotterdam versneld alle huizen van het gas te halen om voorloper te worden in de energietransitie hamert Leefbaar Rotterdam op het gebrek aan haalbaarheid en betaalbaarheid van de plannen. De gemeente heeft vijf verschillende proeven lopen, waarbij in Heindijk Rotterdam voor Sinterklaas speelt. Daar hoeven inwoners slechts vijftienhonderd euro te betalen om van het gas af te gaan, de rest wordt vanuit de gemeentekas betaald.

’Een eerlijke bijdrage’ noemde bouwwethouder Bas Kurvers het. Alleen kon hij het niet stadsbreed doen, want hij heeft een ’slordige driehonderdduizend woningen’ die van het gas moeten. Hij gaf te kennen zich er druk om te maken, de betaalbaarheid van de energietransitie, maar moest het antwoord schuldig blijven tot welk bedrag het nog op te hoesten is. En daar eist Leefbaar Rotterdam toch eindelijk een antwoord op. Raadslid Geert Koster dient schriftelijke vragen in waarin hij vraagt om een ’kostenindicatie van het aardgasvrij maken van een appartement en flatwoning, een rijtjeshuis, een herenhuis en een vrijstaand huis’. „En welk deel van deze kosten komt voor rekening van de huiseigenaren zelf?”

Aanleiding voor de vragen is de ontboezeming van Jan Rotmans, de Rotterdamse hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, die zijn eigen huis maar niet van het gas af krijgt. Hij heeft er al een ton tegenaan gesmeten en toch lukt het hem maar niet. „Hem lukt het zelf niet eens terwijl hij zelf nog de gemeente op de kop geeft omdat de energietransitie niet snel genoeg gaat. En dat tegen dat geld. Dit belooft weinig goeds voor Rotterdamse huizenbezitters.”

Dat het Rotterdamse stadsbestuur na ruim twee jaar nog steeds geen duidelijkheid kan of wil verschaffen over de bijbehorende kosten is onacceptabel stelt Koster. „Het vormt een onaanvaardbare inbreuk op de keuzevrijheid van Rotterdammers, gaat gepaard met astronomische kosten, kan niet op draagvlak rekenen en is bovendien praktisch onuitvoerbaar.”

En het enige wat te horen valt vanuit het college is dat ’het betaalbaar moet blijven’.

„Dit stadsbestuur lijkt alleen maar op deze weg door te willen terwijl dit niet te betalen is en ook niet terug te verdienen valt. Stop deze historische blunder in wording voor het te laat is.”

Laatste nieuws