Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 04 december 2019

’Stop de overlast van bedelaars’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Bedelaars moeten per direct worden aangepakt in Rotterdam. Zowel Leefbaar Rotterdam als Denk zijn het zat dat burgemeester Ahmed Aboutaleb weigert in te grijpen.

Al anderhalf jaar kaarten raadsleden Michel van Elck (Leefbaar Rotterdam) en Stephan van Baarle de problemen van bedeloverlast aan bij de burgemeester.

„Op onder meer het Sandelingenplein, de Maashaven, de Groene Hilledijk en het Schouwburgplein loopt het de spuitgaten uit en wordt volop overlast ervaren door bewoners en ondernemers”, stelt Van Elck.

Van Baarle valt hem bij. „Als je op een terrasje zit krijg je binnen een uur vier mensen langs met een verzoek voor een financiële bijdrage of een sigaret, dan is de situatie schrijnend.”

Bewoners, ondernemers, ze klagen steen en been over de situatie. Maar vanuit het stadhuis wordt niet ingegrepen, is de stellige mening van de raadsleden. Terwijl er een bedelverbod is. In beantwoording op eerdere schriftelijke vragen stelde de burgemeester dat er cijfermatig geen toename van bedelen waar te nemen is.

Beboeten is niet de hoofdzaak van de aanpak, mensen doorgeleiden naar zorg moet bijdragen aan minder bedeloverlast. Maar de raadslieden zien maar geen verandering in de situatie op straat. „De burgemeester zit met zijn hoofd in de excelsheets, niet in de werkelijkheid”, fulmineert Van Baarle.

Beide stellen enorm gefrustreerd te zijn door de opstelling van Aboutaleb in deze kwestie. „Het probleem wordt niet onderkend, de beantwoording is telkens zeer karig”, meent Van Baarle.

„ We hebben hier al drie keer schriftelijke vragen over gesteld aan de burgemeester. Zonder resultaat en zonder goede beantwoording”, vult Van Elck aan.

Daarom dienen ze een debataanvraag in om morgen eindelijk handhaving af te kunnen dwingen. „Wij willen dat de overlast nu eindelijk eens stopt. Dat het bedelverbod dat van kracht is in Rotterdam ook gehandhaafd wordt. Dat er actie wordt ondernomen om de overlastgevers van straat te halen en, indien van toepassing, te begeleiden naar hulpverlening”, legt Van Elck uit.

„Hulp is net zo belangrijk als handhaving”, verwoordt Van Baarle de insteek. Ook al heeft de burgemeester aangegeven die lijn te volgen, dan nog zien ze er in de praktijk niets van terecht komen.

Van Elck: „Bewoners en ondernemers zijn de overlast spuugzat. Er zijn door de gemeente gesprekken gevoerd met ondernemers waarbij gevraagd is om hun terras onaantrekkelijker te maken. Ondernemers die zich moeten aanpassen omdat er door de gemeente niet opgetreden wordt. Dat is de omgedraaide wereld.”

Laatste nieuws