Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 01 mei 2019

’Stokje voor komst salafisme-sprekers’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Een bijeenkomst met twee salafistische sprekers in de Essalam moskee in Rotterdam moet worden verboden. Dat eist Leefbaar Rotterdam.

Komende vrijdag staat een panelavond op het programma waar wijsheden en uitspraken van de profeet Mohammed zullen worden besproken door ’twee interessante gastsprekers’, aldus de aankondiging.

„Ten eerste worden mannen en vrouwen gescheiden’’, vertelt Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf. Ze verzet zich al jaren hiertegen. Maar nog erger vindt ze de sprekers zelf die naar Rotterdam-Zuid komen om hun verhaal te doen.

Ze noemt ze ’kalifaat-knuffelaars’. Het gaat om Ismail Abou Soumayyah van de salafistische Quba Moskee in Den Haag en Kamal Aboe Zaid, een vertegenwoordiger van Hizb ut-Tahrir. Volgens het raadslid is de laatste ’een radicaal-islamitische, salafistische beweging die het stichten van een kalifaat als hoogste doel heeft’.

„In Rusland en tal van islamitische landen is Hizb ut-Tahrir geclassificeerd als terroristische organisatie en verboden. Ook in Duitsland zijn activiteiten van de beweging verboden. In Nederland wijzen de veiligheidsdiensten al jaren op het gevaar van Hizb ut-Tahrir, onder andere middels de waarschuwing van de AIVD in 2007 dat de beweging op termijn eventueel bereid is geweld te gebruiken voor het stichten van een kalifaat’’, licht Hoogwerf haar zorgen toe.

Het raadslid hoopt dat burgemeester Ahmed Aboutaleb een stokje kan en wil steken voor de bijeenkomst. In 2015 werd een lezing van deze organisatie in Welkomstcentrum de Put voorkomen na gesprekken met de gemeente.

„Toen kon de verderfelijke boodschap nog worden tegengehouden.’’

Toch heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb geen middelen voorhanden om in te grijpen zolang er volgens de wet wordt geopereerd.

Maar het raadslid beroept zich op de visie van de gemeente waardoor drie jaar geleden de komst van een mogelijke salafistenschool tegen werd gehouden. Rotterdam kocht het beoogde pand voor de school.

„Wij zijn echter tegen activiteiten die in strijd zijn met de wet, onrust veroorzaken, de openbare orde bedreigen, haat zaaien, mensen rekruteren voor oorlogshandelingen elders in de wereld. Als hier sprake van is, zullen we alles in stelling zetten om dat te verhinderen’’, liet de burgemeester destijds weten.

„Als je daar de waarschuwing van een beleidsadviseur radicalisering van de gemeente aan toevoegt dan moet je voorkomen dat deze gastsprekers welkom zijn’’, stelt Hoogwerf. De adviseur stelde dat ’Hizb ut-Tahri een beweging met gevaarlijke ideeën is’.

Ze hoopt dat de burgemeester op korte termijn de komst van de sprekers kan voorkomen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. VVD en CDA tekenen mee.

Laatste nieuws