Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 12 augustus 2016

Stevige aanpak van jeugd werkt


Bron: De Telegraaf, 12 augustus 2016. Door Gerda Frankenhuis.
De harde aanpak van overlast gevende jeugdgroepen door onze wethouder Joost Eerdmans werpt zijn vruchten af. In januari van dit jaar was het aantal groepen teruggebracht tot twaalf; het laagste aantal sinds Rotterdam zich in 2007 op groepsaanpak ging richten. Lees hieronder het bericht dat vandaag over dit goede nieuws in de Telegraaf verscheen.

In de afgelopen jaren heeft Rotterdam het aantal jeugdgroepen dat in wijken voor problemen zorgt, met een brede aanpak weten terug te brengen. De harde aanpak van de gemeente die de jongeren samen met de politie, jeugdwerkers en handhavers op de hielen zit, blijkt zijn vruchten af te werpen. In januari van dit jaar was het aantal jeugdgroepen zelfs teruggebracht tot twaalf. “Dit lage aantal is nooit eerder bereikt sinds de start van de groepsaanpak in 2007. Deze afname is mede de opbrengst van de stevige aanpak van jeugdgroepen in Rotterdam”, stelt wethouder Joost Eerdmans (veiligheid, handhaving en buitenruimte) in de voortgangsrapportage aan de commissie Veiligheid, Organisatie en Financiën.

De toename van drie jongerengroepen van januari tot juli verklaart de stadsbestuurder doordat in de zomermaanden altijd meer overlast op straat is. “Jongeren manifesteren zich in deze periode meer op straat. Na de zomerperiode zullen hoogstwaarschijnlijk de aanpakken van drie van de huidige vijftien groepen beëindigd worden. Deze aanpakken bevinden zich in de afrondende fase: alle interventies en acties vanuit de groepsaanpak zijn reeds ingezet”, aldus Eerdmans.

Op dit moment zijn meerdere problematische jeugdgroepen vooral actief in Delfshaven, Charlois en Feijenoord. Daarnaast zijn er nog enkele jongerengroepen actief in Oud-Crooswijk, Zevenkamp, in de Agniesebuurt en IJsselmonde. In het voorjaar is Rotterdam gebruik gaan maken van de zogeheten groepsscan, die is ontwikkeld met de Nationale Politie. Met dit nieuwe instrument kan de straatkennis van de wijkagent aangevuld worden met informatie uit de landelijke database. “Hiermee krijgen we een betere informatiepositie bij de start van een aanpak. De groepsscan richt zich niet meer enkel op de ‘klassieke groepen’ die aanwezig zijn op het plein of op de straathoek en daar overlast veroorzaken, maar ook op overlast en criminaliteit die veroorzaakt wordt door jeugdnetwerken die niet als vaste groep acteren.

Vorig jaar presenteerde Eerdmans het programma ‘Stok achter de Deur’, waarbij getracht wordt de jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Het is met name actief in de vijftien wijken waar sprake is van overlast. De jongeren krijgen onder meer een persoonsgerichte aanpak, worden hinderlijk gevolgd door de politie en het aantal jeugdhandhavers is verdubbeld. Ook de samenwerking met Halt is geïntensiveerd. Verder worden de ouders van jongeren die niet mee willen werken ook stevig aangepakt.

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Jeugd

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws