Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 11 januari 2016

‘Stadsbestuur heeft democratie hoger in vaandel dan kabinet’


Op 6 april 2016 wordt voor de eerste keer een landelijk Raadgevend Referendum georganiseerd. Op die dag mag u stemmen over het associatieverdrag met de Oekraïne. Ondanks bezuinigingen van het kabinet op het aantal stemlocaties, zorgt Rotterdam dat het aantal stemlocaties op 6 april gelijk is aan het aantal dat gebruikt is bij eerdere verkiezingen. Leefbaar Rotterdam, dat meestreed voor het referendum, vindt dat een goede zaak.

Handtekeningenactie GeenPeil
Met het associatieverdrag spreken de EU en de Oekraïne af dat de EU de Oekraïne politiek en financieel zal steunen en de Oekraïne op haar beurt de Europese normen invoert. Dit zonder ook maar enige raadpleging van de burger. Het comité GeenPeil (Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie) nam hier geen genoegen mee en startte een handtekeningenactie om een referendum aan te vragen. En dat lukte. Het benodigde aantal steunverklaringen van 300.000 werd met 450.000 ruim overschreden.

Ook Leefbaar steunt referendum
Ook Leefbaar Rotterdam maakte zich hard voor de komst van een EU-referendum. Onder leiding van Leefbaar-raadslid Ronald Buijt trokken de Leefbaren afgelopen najaar de stad in om op verschillende plaatsen steunverklaringen op te halen. Buijt: “Dat de burger voorafgaand aan zo’n ingrijpend verdrag niet zou worden geraadpleegd, was voor Leefbaar Rotterdam onacceptabel. Democratie krijg je niet cadeau, maar moet je met hand en tand verdedigen.”

Neem signaal burgers serieus!
Voor het referendum heeft minister Ronald Plasterk 20 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat is onvoldoende voor een vergelijkbaar aantal stemlocaties zoals we gewend zijn van voorgaande verkiezingen. Toch zorgt het stadsbestuur er met eigen middelen voor dat het aantal stembureaus op 6 april vrijwel gelijk blijft. Leefbaar-raadslid Lars Sørensen: “Het is jammer dat het kabinet niet meer geld beschikbaar stelt. Een enorme groep burgers geeft aan behoefte te hebben aan een referendum, dan hoor je dat signaal serieus te nemen. Gelukkig heeft dit stadsbestuur de democratie hoger in het vaandel.”

Zie ook:
- Leefbaar Rotterdam steunt GeenPeil

Dossier: Lars Sørensen

Dossier: Ronald Buijt

Dossier: Bestuur

Laatste nieuws