Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 27 oktober 2017

‘Stad gaat Piet Hein juist extra eren’


Bron: De telegraaf, 27 oktober 2017 - door Maarten Ritman
Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam krijgt een aangepaste plaquette om zijn daden juist te roemen.

Het tegenovergestelde leek te gebeuren: uit de beantwoording van schriftelijke vragen over vernoeming naar omstreden personen door de partij NIDA kwam naar voren dat er een extra onderschrift bij het standbeeld zou komen om zijn omstreden rol in het koloniale tijdperk te duiden.

Want Rotterdam zou Hoorn en Amsterdam volgen; op het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is de tekst aangepast. Tegenwoordig valt te lezen dat Coen omstreden is door diens ‘gewelddadige handelspolitiek’.

In Amsterdam zijn ze nog een stap verder gegaan:  het monument voor Joannes Benedictus van Heutz is hernoemd tot het monument Indië-Nederland. Volgens het Comité Herdenking Gevallenen in Nederland- Indische leger en gouverneur-generaal van Nederlands-Indië ongeschikt als naamgever voor een monument.

Hein zou ook een zeeheld met donkere kantjes zijn. “Maar wij gaan de geschiedenis niet herschrijven”, verduidelijkt verantwoordelijk wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte). “Er komt wel een plaquette bij, dat wil ik graag bij meer beelden omdat we te weinig aan duiding doen.”

Heins daden, groot volgens het oude lied over de zilvervloot die hij veroverde, worden op die plaquette juist geroemd. “We willen duidelijk maken wat Hein heeft betekend voor Delfshaven,  Rotterdam, Nederland en de scheepvaart.”

Meer beelden en monumenten komen hiervoor in aanmerking wat Eerdmans betreft. “Neem het beeld van Zadkine. Ik zou net als bij parken graag een foto met verklaring erbij zetten om uitleg te geven.”

Eventuele toevoegingen met een ‘disclaimer’ gaan er niet komen in Rotterdam bij alle beelden en monumenten, bevestigt Eerdmans. “Een standbeeld staat er voor iemands daden, we gaan die beelden niet beoordelen. Iedereen heeft een mening over oude burgemeesters, zeehelden of bij bijvoorbeeld onze humanist Erasmus.’’

Rotterdam vertikt het om “de geschiedenis weg te poetsen zoals Eerdmans het noemt.” We gaan niet de geschiedenis van vierhonderd jaar terug beoordelen, onze Gouden Eeuw. Het lijkt wel of er een beeldenstorm wordt voorbereid, een schande. Zo ga je niet met historische figuren om.”

Ook de straatnamen blijven ongemoeid. “Alleen al in de Afrikaanderwijk zijn er negentien omstreden straatnamen, we gaan niet overal bordjes met een ‘nota bene’ bij hangen. Het is onzinnig om verklaringen erbij te zetten.”                   

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Laatste nieuws