Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 18 september 2015

Sørensen trapt af met lessen Fortuynisme


Woensdagavond trapte Ronald Sørensen af met zijn lessen over het gedachtegoed van Pim Fortuyn. Met persoonlijke anekdotes, filmmateriaal en literatuur was de avond goed gevuld. Van de verambtelijking binnen het onderwijs tot de wachtlijsten in de zorg, alles waar Pim een duidelijke mening over had passeerde de revue.

Ongeveer 25 Leefbaren waren toegestroomd naar drank & spijslokaal Lust in de Alexanderpolder, waar het eerste Fortuyn College plaatsvond. Onder hen veel bekende gezichten, maar ook een aantal nieuwsgierige nieuwe gezichten.

Aanwezig is de 23-jarige Lennard van Mil, student bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool. De politiek volgt hij nauw op de voet en met een debatprijs op zak schuwt hij geen enkele discussie. Sinds kort is hij lid van Leefbaar Rotterdam. Hij wil meer weten over Fortuyn en zich verdiepen in zijn ideeën.

De locatiekeuze is een bijzondere, want in het vergaderzaaltje boven de brasserie vond de eerste officiële vergadering van Leefbaar Rotterdam plaats, toen nog onder leiding van Fortuyn.

Voor de klok van 20:00 uur stapt de oud-docent geschiedenis de zaal binnen. Kladblokjes, pennen en de nodige Pim-literatuur liggen op tafel. Het is tenslotte een college. Ernaast een portret van Pim, dat sinds de moord in 2002 in de fractiekamer van het stadhuis staat.

Er klinkt een gezellig geroezemoes. “Marco, Gerben, willen jullie straks nablijven of kan ik beginnen?” grapt Ronald richting zijn partijgenoten. Rode draad in het hoorcollege is de meritocratie, die volgens Fortuyn niet functioneert. De avond is onderverdeeld in de thema’s ambtenaren, ondernemers, werknemers, pers, wetenschap & onderwijs, justitie, zorg en kunst & cultuur.

Tijdens de avond moet vooral de ambtenarij het ontgelden. De problemen volgens Fortuyn? Geen drijfveer tot prestaties, eigen rechter en politiek gebonden. Sørensen legt uit dat Pim veel meer zag in een zakenkabinet en de inhuur van experts. Diverse tv-interviews komen voorbij waarin Fortuyn de vloer aanveegt met het politiek establishment. De zaal smult.

Na het thema zorg ziet Ronald zichzelf genoodzaakt zijn college af te ronden. De avond is al flink uitgelopen en het is tijd om met elkaar een borrel te drinken. De ‘try out’ is in elk geval geslaagd. Caroline Aafjes, gebiedscommissielid namens Leefbaar Rotterdam in Charlois: “Het was een bijzonder leerzame avond. Het blijft goed om Pims kijk op de samenleving te horen, maar ook zeker die van Ronald. Dat houdt je scherp!”

Zie ook:
- Ronald Sørensen start college over gedachtegoed Fortuyn

Dossier: pimrelated

Dossier: Pim Fortuyn

Dossier: Ronald Sorensen

Laatste nieuws