Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 14 december 2018

Senioren gebukt onder verslaafden


Bron: De Telegraaf, 14 december 2018. Door Maarten Ritman.

Ouderen in een wooncomplex in Rotterdam zijn hun overlastgevende medebewoners met psychische en verslavingsproblemen spuugzat.

Wooncomplex Arcadia in de wijk 110 Morgen had een senioren-walhalla moeten zijn. Het voormalige verzorgingshuis is vorig jaar omgebouwd tot een woongebouw waar ouderen van een rustige oude dag zouden kunnen genieten. Alleen was woningcorporatie Habion, de verhuurder, in de brochure vergeten melding te maken van de medebewoners. De honderdtwintig appartementen zijn gelijk verdeeld tussen ouderen en mensen met psychische en verslavingsproblemen. Cliënten van Pameijer en Profila wonen er namelijk ook. Wel werd er gerept over ‘bijna als wonen in een dorp’, waar het ‘gezellig en beschermd wonen is voor ouderen’.  De bewoners stellen vooraf nooit iets gehoord te hebben over hun medebewoners en voelen zich misleid. Een woordvoerder van Habion stelt dat “het niet bekend is dat het niet verteld is bij de verhuur”. Wel is “de voorlichting aan nieuwe bewoners nu veel duidelijker dan in het begin.”

De problemen zijn bekend. “We hebben met de hurende instellingen afspraken gemaakt over een strikter instroombeleid. Ook grijpen deze instellingen sneller en stringenter in bij incidenten”, aldus de zegsman. Ook begint in januari een zogeheten community manager ‘om het samenleven te verbeteren’. De ouderen die er wonen zijn de problemen meer dan zat en hebben aan de bel getrokken bij Michel van Elck, raadslid van Leefbaar Rotterdam.

Enkele bewoners zijn alweer vertrokken; anderen zeggen ook hun biezen te pakken als de overlast niet wordt aangepakt. Een kleine opsomming van de problemen: geluidsoverlast, intimidaties in de liften, handtastelijkheden jegens ouderen dames en er wordt gedeald. Daarnaast zijn er veel brandmeldingen in het complex. “De oudere bewoners zijn zeer tevreden met hun nieuwe appartement maar voelen zich niet veilig en ervaren overlast. Sommigen zijn daardoor zelfs al verhuisd. Dat is te triest voor woorden”, stelt Van Elck.

Maar ook zorgcliënten zelf die er wonen doen hun beklag, vertelt hij. Ze missen de juiste begeleiding en ervaren óók overlast. Alles bij elkaar reden voor het raadslid om het college te vragen actie te ondernemen. “Leefbaar Rotterdam wil dat de onrust per direct stopt. Het stadsbestuur moet nu ingrijpen, want zo kan het niet langer. Wij zijn het beu dat in dit ouderencomplex het woonplezier van ouderen wordt vergald”.

Mocht de overlast niet naar tevredenheid kunnen worden aangepakt, dan moet de gemeente zich inzetten voor een prettige woonplek elders in de stad voor de ouderen. “De bewoners die de overlast zat zijn, zich onveilig voelen en willen verhuizen, moeten worden bijgestaan door de gemeente met een urgentieverklaring, verhuiskostenvergoeding en schadeloosstelling”.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Hillegersberg-Schiebroek

Laatste nieuws