Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 24 augustus 2017

‘Schendingen moslimvrouwen stoppen’


Bron: De Telegraaf, 24 augustus 2017 . Door Maarten Ritman
Met besnijdeniscontroles en een verschijningsplicht tegen uithuwelijking wil Leefbaar Rotterdam een nieuwe emancipatiegolf in de stad mogelijk maken. Met een initiatiefvoorstel moet de schending van vrouwenrechten uit islamitische hoek worden gestopt.

‘Zachte kracht’, heet het stuk van de hand van raadslid Tanya Hoogwerf, dat ze volgende week indient. Met haar bijdrage maakt ze korte metten met de achterstanden waar Islamitische vrouwen nog steeds mee te maken hebben. Ze begint haar stuk bewust met een citaat van haar inspirator Pim Fortuyn. “We moeten veel doen aan de emancipatie van islamitische vrouwen in achterstandswijken. Het is hemeltergend dat in dit land wordt toegestaan dat de meeste van die vrouwen maar één recht hebben, het aanrecht, en maar één lijn, de waslijn.’’

Die tekst komt uit 2002. We zijn vijftien jaar verder en volgens Hoogwerf is de positie van de vrouwen in kwestie er sindsdien niet op vooruit gegaan. “Veel politici hebben niks van Fortuyns wake-up call geleerd en zijn teruggevallen in hun oude gewoonte van pappen en nathouden. Iets waar wij sinds onze oprichting tegen strijden.” Hoogwerf wil de vrouwen vooruit helpen en wie ze klein probeert te houden wil ze ‘keihard aanpakken’. ,“Er moeten consequenties zijn als iemand zijn vrouw achter de voordeur wil houden.’’ Met huisbezoeken vanuit de gemeente wil ze mensen in de gaten laten houden.

Turkse meiden die door familie worden gecontroleerd of ze zich wel volgens de norm gedragen, meisjes die vrouwenbesnijdenis moeten ondergaan, sekse-Apartheid. Voor alles heeft ze plannen in haar voorstel. ,,Er moet een volledige aanpak voor dit dossier komen.’’ Harde maatregelen worden niet geschuwd. Om besnijdenis bij meisjes tegen te gaan, mutilatie in Hoogwerfs ogen, moeten meiden uit risicogroepen jaarlijks gecontroleerd worden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat kan de gemeente zelf uitvoeren. Mocht er iemand ‘verminkt zijn’ zoals het raadslid het omschrijft, dan wil ze via het Rijk de mogelijkheid hebben om de ouders hun ouderlijk gezag te laten ontnemen. Diezelfde maatregel wil ze ook invoeren voor ouders die instemmen met uithuwelijking.

Om tegen te gaan dat jonge meiden tegen hun zin in voor een altaar terecht komen, pleit Hoogwerf voor invoeren van een generieke persoonlijke verschijningsplicht voor migrantengezinnen uit risicolanden zoals Marokko en Pakistan bij uitschrijving uit het gemeenteregister.

Daarnaast hoeven instanties die seksescheiding mogelijk maken, zoals een theaters met gescheiden ingangen of zwembaden met gescheiden zwemmen, niet meer langer meer te rekenen op gemeentesubsidie.

“Eigenlijk zeggen we hiermee, hou je aan de Nederlandse wet. Het is niks raars wat we met dit voorstel vragen.’’

Bekijk hier het initiatiefvoorstel Zachte Kracht

Laatste nieuws