Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 10 juni 2020

’Schaf islamitische taskforce direct af’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

De speciale islamitische taskforce die is opgericht om een misbruikzaak op een Rotterdamse weekendschool te onderzoeken moet per direct worden ontbonden. Dat eist Leefbaar Rotterdam.

Raadslid Tanya Hoogwerf dient vandaag schriftelijke vragen in bij het Rotterdamse stadsbestuur omdat de taskforce is opgericht in samenspraak met de gemeente. Terwijl een van de redenen voor de oprichting ervan een gebrek aan vertrouwen in de rechtspraak is. „Hiermee zet je de deur wagenwijd open voor shariarechtspraak”, fulmineert Hoogwerf.

De Kocatepe Moskee, de Nederlands Islamitische Federatie en Spior hebben een taskforce opgezet om de beschuldigingen aan het adres van een 25-jarige Turkse Rotterdammer na te gaan. Hij is oprichter van een weekendschool in Feijenoord en zou zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van kinderen gedurende twee jaar.

Een oriënterend politieonderzoek is nog niet veel opgeschoten omdat er geen aangiftes worden gedaan. De dader zou in elkaar zijn geslagen door een van de ouders van een slachtoffer en is gevlucht naar Turkije omdat hem werd opgedragen het land te verlaten.

„Dit is op drie manieren een enorm probleem”, legt Hoogwerf de vragen uit. „Ten eerste, welke boodschap qua integratie geven we hiermee? We eisen juist openheid en het ondersteunen van het democratisch bestel. Als er een gebrek aan vertrouwen in onze rechtspraak is dan moet je dat oplossen.”

Door dat niet te doen maar een speciale taskforce mogelijk te maken, wordt een ’parallelle rechtstaat mogelijk gemaakt’. „En dat is dus shariawetgeving”, verduidelijkt het raadslid. Tot slot is het wederom een weekendschool die negatief in het nieuws komt. „Juist weer een weekendschool. Er is daar geen enkele vorm van controle. Het veiligheidsrisico is weer duidelijk.”

De kinderen die naar een dergelijke weekendschool worden gestuurd, zijn daarmee overgeleverd ’aan de grillen van een god zonder enige vorm van controle’ meent Hoogwerf. „Deze kinderen worden op deze manier derderangsburgers zonder normale bescherming.”

Daarom eist ze in haar vragen aan het college van burgemeester en wethouders dat de taskforce per direct wordt opgeheven. „Je ondermijnt de rechtstaat als je morrelt aan het fundament ervan, de rechtspraak.” Een einde aan de weekendscholen mag ook worden geregeld.

Laatste nieuws