Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 16 januari 2019

‘Samenwerking verzekeraar en adviseur frauduleus’


Bron: De Telegraaf, 16 januari 2019. Door Maarten Ritman.
De samenwerking tussen een verzekeraar en adviesbureau voor de gemeente Rotterdam lijkt frauduleus en moet worden gestopt, meent Leefbaar Rotterdam.

Raadslid Ehsan Jami heeft schriftelijke vragen ingediend over de gang van zaken rondom verzekeraar VGZ en assurantiekantoor Concordia de Keizer (CdK). VGZ biedt het Rotterdampakket aan, CdK adviseert de gemeente op het gebied van de collectieve ziektekostenverzekering. Er is onderzoek gedaan naar gezondheidsbevorderende trajecten voor werkloze Rotterdammers in de bijstand, werken aan gezondheid geldt ook als tegenprestatie. VGZ biedt de trajecten aan en heeft het merendeel van de onderzoekskosten betaald via een finds waar het zelf geld in stort. De gemeente heeft de rest van de kosten opgehoest.

Ook CdK stort geld in het genoemde fonds, volgens wethouder Richard Moti (Werk en Inkomen) ‘als een vorm van maatschappelijke betrokkenheid bij Rotterdam’. Het assurantiekantoor adviseert de gemeente ook over financieringsvoorstellen voor nieuwe gezondheidsbevorderende trajecten. Dat advies kost de gemeente geen dubbeltje. Want ‘zij ontvangt een vergoeding van de gecontracteerde zorgverzekeraar, zoals dit in Nederland gebruikelijk is’, liet Moti al weten in een schrijven aan de gemeenteraad. “De advieswerkzaamheden van Concordia de Keizer worden betaald door VGZ, terwijl Concordia de Keizer tegelijkertijd de gemeente adviseert over de collectieve ziektekostenverzekering die door VGZ wordt aangeboden”, vat Jami samen. “Het riekt naar fraude en nepotisme, dit kan absoluut niet”.

Hij spreekt van een ‘ongezonde driehoeksverhouding’ en vindt de innige samenwerking tussen VGZ en CdK ‘incestueus’. VGZ stelt bij monde van een woordvoerder niet te willen reageren. “Het contract is van de gemeente. Wij wachten de beantwoording af van de vragen door de gemeente”. Bij CdK zien ze het probleem niet. “VGZ is via een openbare aanbesteding de partij die de collectieve ziektekostenverzekering door de gemeente aanbiedt, wij zijn adviseur van de gemeente. Wij herkennen ons niet in het beeld dat wordt geschetst door Leefbaar Rotterdam. Wij adviseren onafhankelijk”.

Daar heeft Jami echter zijn bedenkingen bij. Volgens hem is er sprake van een forse kruisbestuiving tussen de verzekeraar en het assurantiekantoor. “Meerdere oud-medewerkers van VGZ werken inmiddels voor CdK”. Hij vindt de huidige samenwerking tussen de partijen ‘verre van normaal’ en roept verantwoordelijk wethouder Moti op om er zo snel mogelijk mee te stoppen. “Is CdK wel van plan kritische adviezen over VGZ te geven terwijl ze van VGZ vergoedingen krijgen en er ondertussen veel voormalige VGZ-mensen bij Cdk werken?”

Hij is benieuwd hoeveel het advieswerk CdK tot nu toe heeft opgeleverd en waarom de gemeente deze partij heeft uitgekozen als adviseur”.

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws